Ehitustööriistade ja -vahendite väljaüürijad hüüavad justkui ühest suust, et praegu on kogu nende pakutav kuum kaup, kõige keerulisem on aga saada tellinguid.

A.A Tööriistalaenutuse juhataja Alvar Asi sõnul nõutakse tellinguid aasta ringi. “Osta palju tahad, ikka on otsas,” viitab ta kauba pidevale nappusele.

Tellingute ooteaeg on Asi sõ-nul umbes 2–3 nädalat. Põhjuseks on nende pikaajaline kasutamine. Ramirendi tellingute ja soojakute meister Andrus Vahi lisab kuumade kaubaartiklite hulka ka soojakud, mis olid vestluse hetkel kõik välja üüritud ja järjekorras oli juba viis klienti. Soojaku ooteaeg sõltub sellest, kui kaua üürilevõtja kaupa enda käsutuses hoiab.

Populaarsed on ka maatihendajad ja ehitajate seas helikopteriteks nimetatud betoonisilujad. Asi sõnul võetakse maatihendajaid paariks päevaks ja nädalaks, mõnel juhul ka kuuks. Betoonisilujad tuuakse enamasti juba järgmisel hommikul

tagasi.

Ramirendi tõsteseadmete müügijuhi Erik Kuldva sõnul lähevad hästi korvtõstukid. “Inimene võtab päevaks, aga läheb kolm. Me ei tea, millal ta täpselt tuleb,” vastab Kuldva küsimusele, kas korvtõstuki saaks kohe. Ramirendi rasketehnika müügijuhi Marek Jakobsoni sõnul laenutatakse praegu palju diiselgeneraatoreid. Intervjuu toimumise ajal oli neist lattu jäänud vaid üks.

Laenutatavate tööriistade populaarsus sõltub suuresti ilmast. Näiteks kaheks-kolmeks päevaks maha sadanud lumi tegi puhurite osas puhta töö.

Võimsaimad puhurid on nüüdseks tagasi toodud, aga endiselt üüritakse keskmise võimsusega soojapuhureid, et hoonetest niiskust välja peletada. Soojade ilmadega minetab ka maatihendaja oma populaarsuse, sest enne talve tulekut püütakse vundamendid valmis saada. Karkassi saab hiljem ka külmaga teha.

Ehitustööriistade ja -vahendite peamised üürijad on ehitusfirmad, üha enam on laenutajate seas ka eraisikuid. Seda peamiselt suvisel ajal.

“Vähegi hakkaja teeb töö ise ära,” ütleb Asi, viidates Eesti ehitusturule, kust töömehi ei leia. Korralikul ehitusmehel on tohutu tööpõld ega ole võimalik pisemaid töid vahele võtta.

Ramirent kalleid ehitusmasinaid eraisikutele välja ei üüri, kuid ettevõtte töötajate sõnul laenutavad eraisikud endale ehitusvahendeid tihti oma või mõne tuttava firma kaudu.