Zueitina oli üks vähestest Liibüa sadamatest, kust endiselt naftat eksporditi. Paljud teised on pärast endise diktaatori Muammar Gaddafi kukutamist kodusõja ja segaduste tõttu naftaväljadel suletud, vahendab Reuters.

„Meeleavaldajad sulgesid sadamasse viiva torujuhtme,“ ütles Liibüa riikliku naftafirma NOC esindaja Mohamed El Harari, lisades, et mitmed Ida-Liibüa naftaväljad tuleb ilmselt sulgeda.

Liibüa naftatoodang on nüüd alla 500 000 barreli päevas, mis on kolmandik enne 2010. aastat toodetust.

Kell 10.45 Greenwichi aja järgi oli Brenti toornafta LCOc1 hind 67.00 dollarit barrelilt. Esmaspäeval saavutas hind 2015. aasta rekordi 67,10 dollarit barrelilt.

Kodusõda Jeemenis on hoidnud naftaturgu pinges, toetades hindu Jeemeni põhjanaabri Saudi Araabia või teiste Lähis-Ida tootjate naftatarnete võimalike häirete riski tõttu.

Saudi Araabia välisminister ütles esmaspäeval, et saudide juhitud araabia allianss, mis pommitab Jeemenis Houthi võitlejaid, võib mõnedes piirkondades välja kuulutada relvarahu, et lasta sinna humanitaarabi.

Naftaturg on aga äärmiselt hästi varustatud, sest naftat tootvate riikide organisatsiooni (OPEC) tootjad pumpavad välja ligi kaks miljonit barrelit päevas rohkem kui on praegune nõudmine.

OPEC kohtub järgmisel kuul, et arutada tootmispoliitikat, kuid analüütikud ei näe suurt võimalust, et tootmist vähendataks, sest liikmed võitlevad turuosa eest.