Hinda tõstab see, et rahutused on peatanud toornaftavood Liibüa idaosa Zuwetina sadamasse, mis on üks väheseid, kustkaudu Liibüa naftat seniajani veel eksporditi, vahendab Reuters. Liibüa riikliku naftafirma NOC esindaja Mohamed El Harari nentis, et mitu Ida-Liibüa naftavälja tuleb ilmselt sulgeda. Liibüa toodab praegu päevas alla 500 000 barreli naftat, kõigest kolmandiku sellest, mis toodeti enne 2010. aastat.

Naftaturgu on pinges hoidnud ka Jeemeni kodusõda, mis toetab hindu Jeemeni põhjanaabri Saudi Araabia ja teiste Lähis-Ida tootjate naftatarnete võimalike häirete riski tõttu.

Saudi Araabia välisminister ütles esmaspäeval, et saudide juhitud araabia allianss, mis pommitab Jeemenis Houthi võitlejaid, võib mõnes piirkonnas välja kuulutada relvarahu, et lasta sinna humanitaarabi.

Naftaturg on aga äärmiselt hästi varustatud, sest naftat tootvate riikide organisatsiooni (OPEC) tootjad pumpavad päevas välja ligi kaks miljonit barrelit rohkem, kui praegu nõudmist on. Järgmisel kuul koguneb OPEC tootmispoliitikat arutama, kuid analüütikud ei näe suurt võimalust tootmist vähendada, sest OPEC-i liikmed võitlevad turuosa pärast.