Töörühm leidis siiski, et tasusid tõstes tuleks tähelepanu pöörata Eesti Energia konkurentsipositsioonile 2008. aastal ehk enne elektrituru avanemist.

Mõju puudub

“Kuni elektriturg ei ole avatud, võivad keskkonnatasud nii Eesti Energia kui ka Eesti Põlevkivi jaoks olla millised tahes, tuleval aastal pole sellel mingit mõju ei tarbijatele ega turupositsioonile,” märkis majandusministri nõunik ja töörühma liige Heido Vitsur. “Kui aga turg avatakse, on iga sent elektrienergia müügihinnas kriitilise tähtsusega,” lisas ta.

Valitsuse praeguste plaanide kohaselt kallineksid põlevkivielektri tootmise saastetasud järgmisel aastal kokku 140 miljoni krooni võrra.

Vitsuri sõnul saab sellisel kujul tasusid tõsta, ent turu avanedes tuleks kodumaine ja importelekter maksustada ühesuguse elektriaktsiisiga.

Lisaks sellele pööratakse raportis tähelepanu, et plaanitav liiva, kruusa ja paekivi kaevandamistasude kuni mitmekordseks tõstmine muudab kallimaks tee-ehituse. “Kallinemine ei ole väga suur, paar protsendikest ehk, kuid see tähendab, et tee-ehituseks hakkab nappima rohkem raha, kui seda seni on nappinud,” ütles Vitsur.