Töövaidluskomisjonide esimese tegevusaasta jooksul on neilt õigust otsinud peaaegu eranditult töövõtjad.

Tööinspektsiooni peajurist Reet Vare ütles, et selle aasta II kvartalis vaidluskomisjonides tehtud 630 otsusest põhines vaid kaks tööandja avaldusel.

Töövõtjaid ajendas vaidluskomisjoni poole pöörduma eelkõige saamata jäänud palk või hüvitised, samuti rahulolematus seoses koha ülesütlemisega.

"Kolmandiku arutatud töötülide põhjuseks on ebaseaduslik töölepingu lõpetamine, eeskätt vallandamine," ütles Tallinna töövaidluskomisjoni juhataja Raili Karjane.

Eelmise aasta septembris Eestis tööd alustanud 15 töövaidluskomisjonist on suurim koormus Tallinna omal. Enam kui neljandik töövaidluskomisjonide otsustest tehakse Tallinnas. II kvartalis esitati neile 400 avaldust.

Lisaks Tallinnale on palju tööd ka Tartu ja Ida-Viru töövaidluskomisjonidel. Samas oli näiteks Rapla komisjonis kolme kuu vältel arutelu all vaid seitse avaldust, märkis Reet Vare. "Kus pole tööd, seal ei saa olla ka töövaidlusi," möönas ta.

Töövaidluste lahendamine komisjonides on kiirem ja lihtsam kui kohtutes. Samuti on seal inimeste kulud väiksemad, sest nad ei pea maksma riigilõivu. Ka ei nõuta pooltelt vaidluste lahendamisega seotud kulutuste hüvitamist. Töövaidluskomisjonidesse kuuluvad nii töötajate kui tööandjate esindajad.

ETA