Kui võtta aluseks RIA.com Marketplaces’i kogutud andmed, siis tööturu- ja palgaülevaateid koostava portaali palgad.ee põhjal on Eestis on IT-spetsialisti keskmine töötasu 1764 eurot ning riigi keskmine 1242 eurot. Leedus on lood töötasuga veidi kehvemad kui Eestis, nii et keskmine on seal ligi 30% madalam kui Eestis – 895 eurot – ning IT-valdkonnas jääb keskmine töötasu 1000 euro lähedusse. Lätis on IT-spetsialisti keskmine töötasu praegu 1703 eurot ja riigi keskmine umbes 1000 eurot.

Valgevenes on IT-valdkonna keskmine töötasu 1502 eurot, mis on üle 200 euro madalam kui Eestis. Keskmine töötasu on Valgevenes 410 eurot. Ukrainas on IT-spetsialisti keskmine töötasu 2018. aastal umbes 1460 eurot. Pole üldsegi kehv palk, arvestades, et keskmine töötasu on Ukrainas ainult 258 eurot.

RIA.com Marketplaces andmetel töötab 1,3 miljonilise rahvaarvuga Eestis IT-valdkonnas umbes 25 000 inimest. Leedus on 2,8 miljonist inimesest IT-spetsialiste üle 30 000 ning sama palju Lätis, kus elanikke 1,9 miljonit. Üsna hiljuti saabusid Lätti sellised ettevõtted nagu Microsoft, SAP ja Accenture. Seetõttu suurenes vajadus IT-spetsialistide järele ning see kasvab veelgi.

Valgevenes elab 9,5 miljonit inimest, kellest hinnanguliselt 34 000 töötab IT-valdkonnas, kuid tegelikult avalik statistika puudub. Ettevõtte Ernst & Young Global Limited andmetel võib rääkida 115 000 inimesest, kes tegutsevad otseselt IT ja programmeerimisega seotud aladel. Ukrainas jääb IT-spetsialistide hulk 100 000 kanti. See on kõigest 0,2% elanikkonnast riigis, kus kokku elab ligi 45 miljonit inimest.

Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces juhatuse liige Mykola Zlotnitskyi, kelle firma tegutseb IT alal hiigelsuurel Ukraina turul, ütleb et heade spetsialistide vajadus on üüratu. „Meie ettevõte on viie aastaga jõudnud Ukraina turul globaalsete IT-hiiglastega samale tasemele. Tänu oma teadus- ja arenduskeskusele oleme ellu viinud mitu edukat projekti, mis on pälvinud üleilmset tähelepanu, näiteks autode müügiportaal AUTO.RIA.com oli 2018. aasta kevadel maailmas populaarsuselt kuuendal kohal,“ ütles Zlotnitskyi. „Selleks et uusi tehnoloogiaid välja töötada ja ellu viia, on hädasti vaja töökäsi. Ukraina on meie jaoks andekate ja osavate IT-spetsialistide varasalv. Kui Euroopas on selliseid spetsialiste väga raske leida, siis Ukrainas ilmub neid aasta-aastalt juurde.“

RIA.com Marketplaces OÜ on Eesti ettevõte, mis tegutseb Ukraina turul kinnisvaraportaaliga DOM.RIA.com ning autode müügiportaaliga AUTO.RIA.com.