Tootjahinnaindeksit mõjutas septembris võrreldes eelmise kuuga keskmisest enam hindade tõus kütteõlide tootmises ning elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises, samuti hindade langus mäetööstuses ning toiduainete tootmises.

2012. aasta septembriga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnatõus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises ning puittoodete ja toiduainete tootmises, samuti hinnalangus metalltoodete tootmises.

Ekspordihinnaindeks jäi septembris võrreldes augustiga samale tasemele ja võrreldes 2012. aasta septembriga kahanes 1,7%.

Eelmise kuuga võrreldes tõusid septembris keskmisest enam elektrienergia, nahktoodete, rõivaesemete ning kummi- ja plasttoodete hinnad ning langesid metallide, turbatoodete, keemiatoodete ning mööbli hinnad.

Impordihinnaindeks kasvas septembris võrreldes augustiga 0,5% ja võrreldes 2012. aasta septembriga vähenes 2,4%.

Eelmise kuuga võrreldes tõusid septembris keskmisest enam põllumajandussaaduste, elektrienergia ning naftasaaduste hinnad, samas langesid keskmisest enam rõivaesemete, metallide ja puittoodete hinnad.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul on pidevalt hinnatõusu vedanud toiduainetööstuses hinnasurved aasta keskpaigast saati alanenud. Aastane hinnatõus ulatus septembris 3,1 protsendini, mis on viimase kolme aasta madalaim näitaja.

Eelmise kuuga võrreldes langesid hinnad mitmetes toiduainetööstuse allharudes, nagu näiteks lihatoodete tootmine, kala töötlemine, pagaritoodete tootmine. Piimatoodete tootmine on siiski jätkuvalt kallinenud, aastaga tõusid hinnad keskmiselt 4,5 protsenti.

Toiduainetööstuse hinnamuutused on üldiselt seotud tooraine maksumusega, kuid need mõjud ei kandu alati üks-üheselt tootjahindadesse, olulist rolli mängib ka nõudlus nii Eestis kui ka välisturgudel.

Jookide tootmises toimus aasta alguses suurem hinnatõus, septembris oli aastane hinnakasv 7,7 protsenti. Kiirem hinnatõus iseloomustas veel puidutööstust (3,9%), teistes tööstusharudes on hinnad püsinud stabiilsematena.