Kuus kuud või kauem on pidanud ootama umbes neli protsenti ettevõtluskoolitusele suunatutest.
Ooteaja pikkuse tingib töötute suur huvi koolituse vastu. "Ettevõtluskoolitus on üks populaarsemaid koolitusi. Sama populaarne on veel arvutiõpe," ütles töötukassa teenusejuht Karin Andre arileht.ee-le.
“Ka paarikuune ootamine võib sageli olla inimese jaoks liiga pikk aeg. Seetõttu püüame jätkuvalt muuta koolituse tellimist kiiremaks. Enda tööprotsesside kiirendamine on vajalik ka selleks, et klientide arvu kasv ei pikendaks ooteaega,” sõnas Andre.
Ettevõtluskoolitusele võib pääseda praktiliselt iga soovija, kes suudab oma valikut põhjendada ning on kindel, et soovib alustada ettevõtjana. Töötu koolitusvajadust hindab töötukassa konsultant.

Arileht.ee uuris, mida töötud ettevõtluskoolitusel õpivad. Selgub, et 160 tunni jooksul antakse ülevaade majanduse üldistest alustest ja koostatakse oma äriplaan. Õppekava sisaldab ka arvutiõpet, vajalikke teadmisi maksudest ning ülevaadet äriseadusandlusest.

Kui äriplaan valmis, võib töötu taotleda kuni 70 000 krooni suurust ettevõtlustoetust, millega plaan ellu viia.

Ettevõtlustoetuse saamiseks ei pea läbima konkreetselt töötukassa poolt pakutavat koolitust, vaid piisab sellest, kui töötu on varem tegutsenud ettevõtjana või läbinud mõne muu, näiteks Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ettevõtluskoolituse.

Septembris lõpetas ettevõtluskoolituse 100 töötut. Koolitusel alustas septembris osalemist 169 töötut.

Töötukassa analüüsiosakonna juhataja Kadri Lühiste sõnul on erialad, milleks toetust taotletakse ja milleks on toetust eraldatud, väga erinevad.

"Septembris andsime ettevõtlustoetust näiteks sõidukite remondi, mesinduse, reklaamitootmise, filmitootmise, toitlustuse, raamatupidamise, küttepuude tootmise, lastehoiu teenuse pakkumise, füsioteraapia teenuse pakkumise, õigusabi teenuse pakkumise ja veel mitmes muus valdkonnas ettevõtjana alustanutele," sõnas Lühiste.

Ettevõtluskoolitusel käsitletavad teemad:

Üldoskuste moodulid
Töökeskkond ja kommunikatsioon ettevõttes:
Suhtlemine ja meeskonnatöö
Arvutiõpetus ja dokumendihaldus
Põhioskuste moodulid:
Majandusõpetus

Majandusõpetus
Maksundus
Äritegevuse alused
Seadusandlus
Ettevõtlus. Ärieetika
Turundus
Äriplaani koostamine
Äriidee analüüs ja turu-uuring
Äriplaani koostamine ja kaitsmine
Äriplaani elluviimine
Ettevõtte töökorraldus ja personalitöö
Juhtimine
Majandusarvestus

Allikas: Eesti töötukassa