Sotsiaalministeerium saatis eile, 29. oktoobril e-õigusesse eelnõu, millega liidetakse Tööturuamet ja Eesti Töötukassa üheks avalik-õiguslikuks asutuseks. Töölepingu seaduse eelnõu ettevalmistamisel sõlmitud kokkulepe järgi luuakse ühendasutus, et tööhõiveprobleemidega paremini toime tulla.

Tööturuameti peadirektori Tiina Ormissoni sõnul on kahe ameti liitmine igati õigustatud.
„Miks peab töötutega tegelema mitu erinevat ametit? Ka koondataval on palju lihtsam ajada oma asjad korda ühes asutuses,“ ütles Ormisson Päevaleht Online’le.

Tööturuameti ja Töötukassa tänaste ja tulevaste klientide jaoks jääb teenuste ja toetuste valik samaks.

Jätkub töötutoetuse ja töötuskindlustushüvitise maksmine, samuti tööturukoolituse ja karjäärinõustamise ning paljude teiste teenuste pakkumine. Kõigi tegevuste aluseks on nii täna kui tulevikus individuaalne tööotsimiskava. Praegu rahastab Euroopa Sotsiaalfond programmi, mis püüab pakkuda enam kvalifitseeritud tööjõudu, ka selle programmi võtab üle ühendasutus.

Ormissoni sõnul ei muutu liitmise korral ametite töös mitte midagi.
Tööturuameti lõpetamise ja sellega seonduv seadus peaks jõustuma 1. mail 2009.


Loodava asutuse nimi on eelnõu järgi Tööbörs. Nime valik on kindlasti läbirääkimiste küsimus.

"Oluline on leida selline nimi, mis kõige paremini peegeldaks loodava institutsiooni tegemisi ja oleks kutsuv," ütles ministeeriumi pressiesindaja.

Uues asutuses jätkavad Tööturuameti ja Töötukassa praegused töötajad, kellel on vajalikud oskused, teadmised ja kogemused juba olemas.

Ühendasutuste juhtimises osalevad võrdsetel alustel nii riik kui ka tööandjate ja töötajate esindajad.

Sotsiaalpartnerid esindavad asutuse nõukogus Eesti Tööandjate Keskliit ja Eesti Ametiühingute Keskliit.

Tööturu osapoolte kaasamine toob teenuste ja toetuste arendamisse töötajate ja ettevõtjate reaalse vastutuse ja konkreetsed huvid.

Sellises juhtimisskeemis pole riigi jaoks midagi uut, sest samadel alustel on seni sotsiaalpartnereid kaasatud Töötukassa nõukogus.