Ehkki töötukassa reserv on enneolematult suur, ei taha valitsusliidu poliitikud töötuskindlustuse makse vähendamisest midagi kuulda ja põhjendavad varude kogumist Euroopa viletsavõitu majandusseisuga. Tänavu koguneva rohkem kui poole miljardi euro suuruse töötukassa netovarade mahuga saaks katta mitu korda sügavama kriisi, kui Eesti elas üle 2009.–2010. aastal, kui töötuse määr tõusis 17% ligi.

„Me langetasime tänavu töötuskindlustuse makse määra 4,2%-lt 3%-le, mis on minu hinnangul küll väga suur alandamine,” ütles riigikogu rahanduskomisjoni esimees Sven Sester (IRL).

Kindlus tulevikuks

Sel aastal maksavad töötajad oma brutopalgast töötuskindlustusmakseks 2% ja tööandjad juurde 1%.

„Ma olen veendunud, et Eesti majanduse oodatust nõrgem kasv esimeses kvartalis on ajutine nähtus ja meie kaubanduspartnerite halvad tulemused ei too kaasa halbu tagajärgi,” kinnitas Sester. „Kuid see reserv annab meile kindluse, et suudame tulevikus kõik probleemid lahendada.”

Majandusbuumi ajal kogus riik praegusega võrreldes mitu korda väiksemat töötuskindlustusmakset, kasvatades reservid piisavalt suureks, et katta riskivabalt 2009. aastal tehtud seni suurim 163 miljoni eurone koguväljamakse. Samal aastal tõsteti töötuskindlustusmakse määr varasemalt 0,9%-lt ligi viis korda kõrgemaks, millest kindlustatu ehk töötaja maksis 2,8%, tööandja omalt poolt 1,4%.