"On näha, et rohkem inimesi on hakanud töölt omal soovil ära tulema – tööandjad sunnivad töötajaid lahkuma, inimesed aga ei tunne ehk oma õigusi ega oska nende eest seista, neil puudub ettekujutus, mis vahe on töölepingu lõpetamisel omal soovil või poolte kokkuleppel ning koondamisel," märkis sotsiaalministeeriumi tööturu osakonna peaspetsialist Õie Jõgiste Põhjarannikule.

"Me teame, et tööandjad püüavad koondamistasu maksmise pealt kokku hoida ning mõjutavad töötajaid igal viisil, et nood kirjutaksid lahkumisavalduse omal soovil, aga igaüks peab aru saama, et kui ta sellise avalduse kirjutab, pärast aga ümber mõtleb, siis on seda võimatu vaidlustada," ütles tööinspektsiooni Ida regiooni juhataja Ülle Politajev.

Möödunud aastal vaadati tööinspektsiooni Ida regioonis läbi ligi 500 vaidlust, üks peamistest vaidluste põhjustest on töölepingu lõpetamine töökohustuste rikkumise tõttu, milleks tööandjad otsivad igasuguseid põhjusi.

"Tööle hilinemine, mille eest seni ei karistatud, on nüüd tööandja silmis raske rikkumine, sageli ei ole töötajad nõus, et neid sel põhjusel vallandatakse, pöörduvad töövaidluskomisjoni ning harilikult ka võidavad," ütles Politajev.