Tööjõu-uuringu andmetel põhinev töötuse määr muutus kolmandas kvartalis eelmise kvartaliga võrreldes minimaalselt - teises kvartalis oli see 8,1 protsenti, ent möödunud aasta kolmanda kvartaliga võrreldes, mil töötuse määr oli 9,7 protsenti, oli see tänavu oluliselt madalam. Töötute hinnanguline arv oli tänavu kolmandas kvartalis 56 000, mis on 12 000 võrra väiksem kui aasta varem.

Eelmise aasta kolmanda kvartaliga võrreldes vähenes ennekõike pikaajaliste ehk enam kui aasta tööd otsinud töötute arv. Neid oli tänavu kolmandas kvartalis 24 000, mis on aastatagusega võrreldes12 000 võrra vähem. Pikaajalise töötuse määr oli kolmandas kvartalis 3,4 protsenti ning see langes esmajoones enam kui kaks aastat tööta olnute arvu vähenemise tõttu.

Lühiajaliste töötute ehk alla aasta tööd otsinute arv püsis stabiilsena, neid oli nii tänavu kolmandas kvartalis kui ka aasta varem 32 000. Naiste ja meeste tööpuudus oluliselt ei erinenud.

Vanuserühmade võrdluses vähenes töötus enam noorte ja keskealiste seas. Vanemaealiste seas väheneb töötus vaevalisemalt ning eelmise kvartaliga võrreldes nende töötuse määr isegi pisut kasvas 7,2 protsendini.

Majanduslikult mitteaktiivsete ehk õppijate, pensionäride, koduste ja heitunute osatähtsus 15-74-aastaste hulgas veidi kasvas ning oli kolmandas kvartalis 32 protsenti. Mitteaktiivsete hinnanguline arv oli 328 000. Sagedasemad tööturul mitteaktiivsuse põhjused on pensioniiga, õpingud ning terviseprobleemid. Heitunute arv oli kolmandas kvartalis hinnanguliselt 6000.

Töötuse määr on töötute osatähtsus tööjõus ehk hõivatute ja töötute summa. Tööhõive määr on tööga hõivatute osatähtsus 15-74-aastases rahvastikus.

Töötukassa teatas hiljuti, et registreeritud töötute arv on nende andmetel kasvanud.

Seitse kuud languses olnud registreeritud töötute arv pöördus kasvule - oktoobris suurenes see 383 inimese võrra. Kuu lõpus oli töötuna arvel 32 655 inimest ehk 5,0 protsenti 16-aastasest kuni pensioniealisest tööjõust, teatas töötukassa.

"Pärast seitsmekuulist langust hakkas registreeritud töötute arv taas kasvama. Tegemist on tavapärase, sesoonse töötute arvu kasvuga - hooajatööd lõppevad eelkõige teenindus- ja turismivaldkonnas ning põllumajanduses," kommenteeris töötute arvu kasvu töötukassa analüüsiosakonna juhataja Anne Lauringso.