Tallinna Olümpiapurjespordikeskuse ASi (TOP) uued omanikud Arco Investeeringute AS ja Tartu ehitusärimeeste AS C.H.P, kellest on moodustatud võrdsetes osades ka AS Top City, kavatsevad rajada TOPi alale regiooni suurimast veepargist, sadamast ning mahukast hotelli- ja meelelahutuskompleksist koosneva vabaajakeskuse.

Ettevõtjad plaanivad praegusele 142 numbritoaga hotellile ehitada juurde veel 500kohalise hotelli, 100 korteriga terrasselamute kvartali, reisiterminali tiiburlaevade vastuvõtuks ja kolmekorruselise parkimismaja.

"Väidame, et endine omanik riik vaatas TOPi kasutusala liiga kitsalt ja üksikute lõikudena," ütles täna ajakirjanikele Top City nõukogu esimees Arti Arakas. "Meie eesmärk on rajada perekeskne linnak, mis ei ole suunatud sarnaselt Haapsalu või Pärnuga Soome pensionärile, vaid 35aastastele ja sellest veidi vanematele inimestele," rääkis Arakas.

Uued omanikud näevad kompleksi sihtturgudena Soomet, Rootsit ja Peterburi, samas on nende arvates oluline perspektiiv ka siseturul.

Ettevõte on esimeste sammudena võtnud vaatluse alla enne erastamist sõlmitud rendilepingud, mida on TOPis praegu kokku ligi 200. Top City juhatuse esimees Ahto Altjõe ütles pressikonverentsil, et kahjulike lepingutena käsitleb uus omanik umbes kümnendikku. Lepingute kahjulikkus seisneb tema sõnul turukonjunktuurist madalamates rendihindades.

"Me oleme optimistlikud lepingute lõpetamisel, sest me ei usu koostöösse, kui üks pool ei ole rahul," lisas Arakas.

Esimese uue operaatorfirmana asub aprillist TOPi hotelliosa ning tervise- ja ilukeskust majandama OÜ Delegatsioon, mis on Haapsalu sanatooriumiärimeeste, riigikogulaste Toomas Vilosiuse ja Andres Lipstoki ning Haapsalu linnapea Urmas Suklese ettevõtte Heal tütarfirma. Teiste operaatoritena on TOPi omanike sõnul huvi tundnud nii Eesti kui Norra ettevõtjad, kuid otsused teiste koostööpartnerite kohta tulevad hiljem.

TOPi uued omanikud kavatsevad eeskätt kaotada kompleksist büroopinnad, spordirajatistest kaovad omanike kinnitusel vaid tennise kilehallid. Samas basseinid ja muud spordirajatised renoveeritakse. "Tahame sellest kinnisvarast välja pigistada maksimaalse tulu," sõnas Arakas.

Arco Investeeringud ostis TOPi selle kolmandal müügikatsel 210 miljoni krooni eest. Tänavu plaanib ettevõte koos partneriga investeerida 32 miljonit krooni hotelli- ja tervisekeskuse renoveerimisse ja laiendamisse büroopindade arvelt.

AS Top City on moodustatud 50 protsendi ulatuses Arco Investeeringute ASist ja samas ulatuses ASist C.H.P. Arco omanikeks on Kaido Saveljev ja Veljo Kuusk ning C.H.P omanikeks Tartu ehitusärimehed Raivo Rand ja Aivar Tuulberg ning Urmas Uustal.

Tallinna lahe ja Pirita jõe ääres paiknev TOP ehitati 1980. aasta olümpiamängude purjeregati läbiviimiseks. Praegu asub kompleksis hotell, konverentsikeskus ning spordisaalid ja kaubanduspinnad. TOPi kompleks hõlmab 18 hektarit maad, hoonestuse üldpind on ligi 50.000 ruutmeetrit. Kompleksi kuulub ka 167 kaikohaga paatide ja väikelaevade sadam.