Brexiti referendum on peaaegu käes. Britid langetavad ajaloolise otsuse – kas jääda Euroopa Liitu. Ükskõik, mida näitavad küsitlused ja milline saab olema 24. juunil avaldatavad referendumi tulemused – on briti naela ees suur kursikõikumine, kirjutab Bloomberg.

1-nädalane oodatav naela volatiilsus tõusis reedel ajaloo kõrgeimale tasemele. See nädal on läinud naelane tõusude ja languste tähe all. Neljapäeval kukkus nael kahe kuu madalamale tasemele, sest Briti keskpank hoiatas, et Brexiti korral odavneb nael järsult. Naela nõrgendas ka 24-tunni jooksul avaldatud viis küsitlust, kus lahkujad edastasid jääjaid. Nael kallines reedel, kuna parlamendiliikme Jo Coxi mõrva järel peatati kampaania.

„Me eeldame, et näeme tuleval nädalal suuremat naela kursikõikumist, sest ebaselgus on nii suur,“ ütles Manulife varahalduse kaupleja Chis Chapman. „Lahkujad paistsid hoogu minevat, kuid ei ole selge, kui palju neljapäevane kohutav sündmus võttis seda hoogu maha.“

Elame huvitaval ajal

Finantsturgudel võis sel nädalal märgata hulgaliselt ekstreemsusi. Neljapäeval kukkus Suurbitannia 10-aastase võlakirja tootlus rekordmadalale. Sama toimus ka Jaapani võlakirjade ning Saksamaa 10-aastase võlakirja tootlus käis ajaloo madalamal tasemel. Võlakirjade hinnad tõusid, sest investorid kardavad finantsturgudel tormi.

Naela 10-päevane oodatav volatiilsus tõusis reedel 49,7 protsendini ehk naela kursiriski maandamine optsioonidega maksis pea topelt võrreldes neljapäevase tasemega. Viie aasta graafikul on näha, et naela 10-päevane oodatav volatiilsus on kõikunud enamus aega 5-15% vahel ja vaid mõnel korral on küündinud ligi 20 protsendini. Reedene tase on ekstreemne. Volatiilsust nimetatakse ka hirmuindikaatoriks.

„Kui Brexiti tõenäosus kasvab, siis teeb volatiilsus värske tippmargi,“ ütles Royal Bank of Canada valuutastrateegia juht Adam Cole. Tema sõnul ei käi siis jutt ainult lühiajalisest, vaid ka pikaajalisest volatiilsusest. „Algab väga pikk ebaselguse periood, kui ei ole selge, milline on Suurbritannia suhe muu Euroopaga.“