TransEstonia konverentsi korraldaja Illimar Pauli sõnul on arengud Eesti transiidisektoris olnud murettekitavad juba mõnda aega, kuid tänaseks on keeruline olukord eskaleerunud kriisilähedasele tasemele, mistõttu ongi kokku kutsutud esinduslike osalejatega kriisikoosolek.

“Transiidiäri sellisena, nagu seda teadsime ja tundsime, on lõppenud - peame koos riigi esindajate ja ettevõtjatega jõudma ühise arusaamiseni, kuidas siit edasi liikuda,” märkis Paul.

Geograafilisest asukohast ja maailmamajandusest tulenevalt on Eesti logistikasektori olulisim võtmeklient, strateegiline koostööpartner ja transiididoonor Venemaa. Eesti logistika, majandus ja seeläbi riigieelarve tasakaal sõltuvad Venemaast kaugelt suuremal määral, kui seda endile ette kujutada soovitakse.

“Koostöö suurima partnerriigi Venemaaga on muutunud julgeolekuolukorras kujunenud keerulisemaks, kui keegi oleks osanud ette ennustada. Transiidisektor on ülimalt tundlik rahvusvaheliste suhete osas ning peame täpselt analüüsima, kuidas oleks võimalik teenuste osutamist jätkata ning sealjuures konkurentsivõimelisena püsida Euroopa Liidu ja NATO poliitikatega vastuollu minemata,” lisas Paul.

Lähtudes valitsevast olukorrast, kutsutakse Eesti Logistikaklastri poolt juubelikonverentsi raames kokku kriisikoosolek, kus Eesti tipp-poliitkud, majandusteadlased, analüütikud ja julgeolekueksperdid arutlevad Raivo Vare modereerimisel neljas diskussioonipaneelis ettevõtjatega tegevusplaanide ja võimalike tulevikustsenaariumite üle. Arutusele tulevad teemad nagu “Eesti transiidisektori tugevused, nõrkused, võimalused ja ohud”, “Julgeolekustrateegia ja -taktika”, “Tulud ja kulud” ning “Riskide juhtimine”. Vastuseid otsitakse küsimustele, nagu kui suureks tuleb täna hinnata otsese ohu realiseerumise tõenäosust? Kuidas radikaalselt muutunud olukorras tööd jätkata?

Arvestades seda, et transpordi- ja logistikasektor annab Eestis tööd 82 000 inimesele, kellest arvestatavale osale läheb konverentsil aruteluks olev temaatika eluliselt korda, kantakse kõik konverentsil toimuvad paneelsessioonid üle ka Eesti Rahvusringhäälingu uudisteportaalis www.err.ee.

Detailse programmi, esinejate ja osalejate nimekirjadega saate tutvuda siin.