EAS eraldas 2010. aasta lõpus Veberi ja tema vennale kuuluvale JJV Productions Osaühingule eksporditurunduse toetuse programmi raames ning alustava ettevõtja stardi- ja kasvutoetuse programmi raames kokku peaaegu 166 000 eurot.

JJV Productionsi tegevus tundub olevat tänaseks soiku jäänud ning ettevõte on viimasel paaril aastal majandusaasta aruanded esitamata jätnud.

„Projekti sisuks, millele toetust taotleti ja mis positiivse otsuse tollel ajahetkel sai, oli tutvustada Jürgen Veberi showprogrammi Ameerika turul ja selleks vajalike turundusmaterjalide ettevalmistamine. Just sellest lähtub toetuse andmisel ja projekti teostumise järelevalvel ka EAS,“ ütles EASi kommunikatsioonijuht Priit Pruul Ärilehele.

„Toetuse saaja kohustus on kasutada toetust eesmärgipäraselt ja vastavuses kinnitatud tegevuskavaga. Toetuse saaja on käesolevaks hetkeks tegevuskavas ettenähtud tegevused ellu viinud,“ lisas ta.

EAS-il on oma metoodika, kuidas kontrollida loomemajanduse valdkonna ekspordiüritustesse investeeritud raha kasutatakse korrektselt ning toetuse saamise tingimusi täites.

Toetuse saaja on Pruuli sõnul kohustatud esitama EASile oma tegevusest põhjaliku aruande. EAS maksab toetuse välja pärast toetuse saaja projekti plaanis ettenähtud kulutuste tegemist, milleks esitab kõik vajalikud tõendusmaterjalid nagu näiteks arved, fotod, maksekorraldused ja pangaväljavõtted.

JJV Productions on EAS-i kinnitusel neile kõik kulude abikõlblikkuse kontrolliks vajalikud dokumendid esitanud ja pretensioone Veberi suhtes ei ole.

Trikimehe saavutuste kohta Ühendriikides on üsna vähe infot. Mõne aasta eest kirjutas Eesti Ekspress, et USAs ei “tuuritanud” ta kaugeltki oma sõuga “The Path of Wonders” (millise nimega projekt pälvis ka EASi toetuse), vaid täitis vahepaladega teiste esinejate “auke” marginaalse tähtsusega pargišõudel, kuhu mänedžer teda oli sokutanud. Kokkuvõttes andis trikimees Los Angeleses kümmekond väikest etendust ning esitles end kohaliku meelelahutusäri asjapulkadele.