Itaalia valgete trühvlitega on tänavu kitsas. Kui parematel aegadel on seda kallist koostisainet kasutatud isegi pitsa peal, siis tänavu on San Francsico Quince restorani koka Michael Tuski sõnul selleks trühvleid ei jätku, kirjutab Bloomberg.

„Hind on kahekordistunud,” lausus trühvliimportööri Urbani Truffles asepresident Vittorio Giordano.

Valged trühvlid kasvavad metsas, kus mehed neid käsitsi korjavad väljaõpetatud koerte ja sigade abil. Värsked valged trühvlid on saadaval vaid septembrist detsembrini. 2016. aastal oli trühvleid külluses, mis kukutas hinda, kuid tänavu on ilmastikuolude tõttu saak vilets.

New Yorgi Felidia koka Fortunato Nicotra sõnul tulid läinud aastal suurepärased trühvlid kätte hinnaga 1300 dollarit naela trühvlite eest. Tänavu tuleb nende eest maksta 2800 kuni 3200 dollarit naelast.

„Hinnatõus on suur probleem,” lausus Nicotra. „Me ei saa oma hindu duubeldada.”

Tema sõnul moodustab keskmiselt söögi hinnast 28 protsenti toiduainete hind, kuid trühvlite puhul on toidukulud kasvanud 33 protsenti.

Nicotra jaoks pole küsimus vaid hinnas, vaid trühvlite kättesaadavuses. Valgete trühvlite isu teeb tipu oktoobris või novembri alguses. „Esimesel kuul müüme me palju, kuna inimesed on pidanud terve aasta ootama,” lausus ta.

Nicotra otsib nüüd trühvleid Horvaatiast. „Need maitsevad teisiti,” lausus ta. „Aga nad on päris head.”