„Eesti kohustuslike ehk teise samba pensionifondide turg, kus hetkel tegutseb vaid neli fondivalitsejat, vajab tihedamat konkurentsi. Eesti pensionifondide tasud on olnud kõrged ning muudatused on vajalikud, et muuta pensionikogumist inimestele soodsamaks. Rahandusminister esitas äsja valitsusele eelnõu, mis teeb mitu olulist muudatust konkurentsi soodustamiseks. Esiteks soodustab eelnõu uute fondivalitsejate turule lisandumist. Teiseks langeb oluliselt osakute tagasivõtmistasu, mida tuleb maksta pensionifondi vahetamisel,“ rääkis Tsahkna.

Et uusi fondivalitsejaid turule tuleks, plaanitakse alandada II pensionisamba valitseja kapitalinõue 3 miljonilt eurolt miljonile eurole. Oodatakse Tuleva fondivalitsejaks saamist ja ka LHV ja Swedbank on uute madalamate haldustasudega pensionifondidega turule tulemas.

"Kui me ei suuda tootlikkust tõsta ja haldamiskulusid vähendada, peame küsima riigina, miks me üle 200 miljoni aastas anname maksumaksja raha välisfondide kätte ja midagi tagasi ei saa. Aga enne kui läheme süsteemi lammutama, soodustame konkurentsiolukorda ja vaatame, mis toimuma hakkab," ütles sotsiaalkaitseminister.

Ta märkis, et osa fondidele antavast rahast Eesti majandusse investeerima, sest pensionifondide raha on kõige odavam ning aitaks ettevõtlust arendada.