Euroopa Komisjon peatas kõik 19. jaanuaril EL-i heitmekvootidega igapäevase kauplemise, samas olid endiselt lubatud tulevikutehingud, vahendab BNS.

Kuna Tšehhi registrist on väidetavalt varastatud Euroopa Liidu (EL) heitkogustega kauplemise süsteemi ühikuid miljonite eurode ulatuses, siis sulgesid Eesti ja mitmed teised ühenduse riigid jaanuari keskel oma EL-i saastekvoodi kauplemisregistrid. Eesti kõrval sulgesid Reutersi andmetel oma registrid 20. jaanuaril Tšehhi, Kreeka ja Poola. Päev hiljem pani oma registri kinni Austria.

Keskkonnaministeeriumi asekantsleri kohusetäitja Allan Gromov ütles tollal BNS-ile, et Eesti pole Tšehhis toimunud vargusega seotud. Tema sõnul hakkab Eesti uurimisega tegelema juhul, kui saabub konkreetne signaal järelvalveorganitelt, kuid siiani seda pole. Gromov lisas, et Eesti registri puhul pole siiani täheldatud häkkimist ega kvootide kõrvale panemist. Euroopa Komisjon pole eraldi Eestile märkusi teinud.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles BNS-i küsimusele vastates, et kõik võimalikud vargused võivad rikkuda süsteemi usaldusväärsust. Eesti eelis on tema sõnul olnud lubatud heitkogustega kauplemisel riigi kõrge usaldusväärsus, sest pole toime pandud rikkumisi, kuid taolised juhtumid võivad avaldada kauplemisele mõju.

Turuosaline Blackstone Global Ventures kinnitas, et firmal läks Tšehhi registrist kaduma 475 000 EL-i heitmekvoodi ühikut. Firma esindaja sõnul on teada, et esimene kõnealuste kvootide sihtpunkt oli Eesti ning pärast seda täiendav informatsioon puudub. CEZ AS teatas eelmisel nädalal 700 000 ühiku kadumisest.

Euroopa Komisjoni hinnangul on pärast Tšehhis, Austrias ja Kreekas eelmisel kuul aset leidnud häkkimisi kadunud kokku umbes kaks miljonit ühikut. Europol ei välista, et asjasse on segatud organiseeritud kuritegevus.

"Kui nad ei peata koheselt lubasid, siis on need varastatud ühikud taas turul kohe, kui registrid avatakse ja kauplemine jätkub. Me teeme küll teiste riikidega vabatahtlikult koostööd, kuid meil on siiski vaja Euroopa Komisjonilt abi. Praegu pole mingeid üleeuroopalisi seadusi ega reegleid, kuidas sellises olukorras talitada. Ma arvan, et nii kui tuud avatakse paisatakse need müüki ja see raskendab märkimisväärselt meie ja politsei tööd. Politseil ei ole vahendeid sellise juhtumi kiireks lahendamiseks ja kurjategijad teavad seda väga hästi," ütles Prahast telefoni vahendusel registreid haldava OTE AS juhataja Jiri Strastny.

Euroopa Komisjoni kliimadirektoraadi juhataja Jos Delbeke arvates on juhtunu selge märk, et mõned liikmesriigid ja ettevõtted on julgeolekumeetmed unarusse jätnud.

Reuters kirjutas, et Austria registrit häkiti 10. jaanuaril. Novembris läks Rumeenia registrist tsemenditootja Holcimi kontolt kaduma 1,6 miljonit heitmekvoodi ühikut. Samuti on esinenud käibemaksupettuse juhtumeid ja samu ühikuid on müüdud mitmel korral.

Delbeke sõnul ei ole ühenduse heitkogustega kauplemise süsteem terviklikuna ohus. Samas märkis Delbeke, et komisjon on korduvalt liikmesriikide tähelepanu probleemidele juhtinud, kuid ligikaudu pooled riikidest pole seda tõsiselt võtnud.

Delbeke sõnul asub tema meeskond ajal, mil igapäevane kauplemine on peatatud, liikmesriikidelt aru pärima, et mida on tehtud, et kaitsta end rünnakute eest.

Analüütikud on avaldanud muret, et kauplemise peatamine ja taolised vargused võivad turule avaldada negatiivset mõju.