"Praegu saame nõrga valitsuse ja see iseensest ei anna häid võimalusi kiirelt reageerida üleilmsele majanduse tagasilangusele," kommenteeris Reutersile analüütik Martin Blum Itaalia päritolu pangast UniCredit, mis on Ungaris ja mujal Ida-Euroopas kõvasti laene andnud ja tunneb nüüd kriisi külma õhku.

"Kokkuvõttes tähendab see veel ühte negatiivset signaali regiooni kohta," ütles Blum.

Tšehhi krooni kurss kukkus euro suhtes 1,4 protsenti. Seni on vabal kursil kõikuv Tšehhi kroon pidanud tõmbetuultele paremini vastu kui naaberriikide valuutad: tänavu on Tšehhi krooni kurss langenud euro suhtes 2 protsendi võrra, samas kui Poola zlott on kaotanud oma väärtusest euro suhtes 9,7 protsenti, Ungari forint 12,1 protsenti ja Rumeenia leev 6,3 protsenti.

Analüütikute hinnangul on Tšehhil kaotada kõige rohkem, kuigi riigi majanduslik seisukord on veel palju parem kui Ungaril ja Rumeenial, kes on pidanud mõlemad Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) käest abi nõudma. IMF teatas alles täna, et annab Rumeeniale 20 miljardit eurot laenu.

Parlamendis sisepoliitiliste vastuolude tõttu usaldushääletuse kaotanud Topolanek on kindel, et ta peaks ka uut valitsust juhtima. Võistlejad saaksid võimule tulla üksnes kommunistide toel, ütles Topolanek ajalehele Hospodářské Noviny antud intervjuus. Kommunistid on Tšehhis olnud 1989. aastast saati poliitika ääremaadel.