„Huvitav, kes need inimesed, siis on, kelle 3D printimine tööta jätab? Praegune masstootmine käib niikuinii kõrgelt automatiseeritud tehastes. Pealegi on masstootmine palju odavam ning kogu tootmist ei asendata veel niipea kodus detailide "väljatrükkimisega". See, et meil on kodus printer pole meid ju veel pannud raamatuid ja ajakirju kodus välja printima, raamatupoed pole ka veel kõik pankrotti läinud," ütles ta.

Revolutsiooni Pohlak ei näe, küll aga evolutsiooni.

„Ühest küljest võib öelda küll, et protsess, mida rahvakeeli 3D printimiseks hüütakse on lapsekingades, ent teisalt pole see nii uus midagi. Enamik praegu kasutatavaid protsesse olid tuntud juba ka kümme ja rohkem aastat tagasi. Viimastel aastatel on lihtsalt mõnede patentide aegumise tõttu tootjaid juurde tulnud ning tehnoloogia hinnad tublisti odavnenud. Kui vaadata, millised arengud olid viimase kümne aasta jooksul, siis miskit revolutsiooni järgneval kümnendil oodata oleks ehk liigoptimistlik. Areng kahtlemata toimub, selle vastu  ei saa vaielda, seega toimub pigem evolutsioon, mitte revolutsioon," rääkis Meelis Pohlak.

Võitjad on väiketootjad

Pohlaku sõnul võib kõnealune tehnoloogia  pakkuda väiketootjatele olulisi võimalusi. Suuremad eelised on just valdkondades, kus toimub üksiktootmine või on tegemist väikeste partiidega.

„See kõik sõltub ka milliste toodetega on tegu, sest igal tehnoloogial on omad tugevad küljed ja piirangud. Näiteks metallkonstruktsioonide tootmise valdkonnale 3D printimise areng esialgu mingit mõju ei avalda. Samuti on oluline teha vahet meediakampaanial ja tehnoloogia tegelikul arengul," rääkis ta.