Kui patsient on jätnud maksmata viieeurose visiiditasu või mõnepäevase voodipäevatasu, on tal järjest suurem tõenäosus jõuda inkassofirmade võlglaste nimekirja ja tegemist teha juba kaks korda suuremate summadega.

Pea kõik suurhaiglad, sealhulgas Ida-Tallinna (ITK) ja Lääne-Tallinna keskhaigla ning Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) tõdevad, et tohutu hulga (pisi)võlglastega tegelemine käib neile üle jõu. Üks lahendusvariant on anda see üle inkassofirmale. Eelmisel nädalal teatas Tartu ülikooli kliinikum, et neile on võlgu 6500 inimest, kelle võlgnevus moodustab kokku üle 210 000 euro. „Suurema summa võlgnevustest moodustavad tasulised teenused nagu hambaravi, kuid arvete koguhulgast suurem osa on tasumata visiidi- ja voodipäevatasud. Keskmine maksmata arve on 25 eurot,” selgitas TÜ kliinikumi pressiesindaja Kristi Tael.

Lääne-Tallinna keskhaigla kommunikatsioonijuhi Liisa Suba sõnul alustas haigla veebruaris koostööd inkassoettevõttega, kes tegeleb eraisikutest võlglastega. Võlgade kogusumma küündib 192 000 euroni, millest on jällegi väga palju viieeuroseid visiiditasu võlgu, kuid ka hambaraviteenuste eest tasumata summasid.