Via3L nõuab oma 25 endiselt töötajajalt ja Nordic Speditionilt kokku üle 7 miljoni euro maksmist väidetavalt kahju hüvitamiseks ja viivisteks.

Töötajaid esindava vandeadvokaadi Paavo Kochi sõnul on tervitatav, et Via3L Speditioni suuromanikud on asunud ajakirjanduses laimukampaania korraldamise asemel kohtuteele, kuid sellisel kujul oma endiste töötajate vastu esitatud nõue on Eestis pretsedenditu.

“Tegu on õiguslikult perspektiivitu ja eetiliselt kahtlase nõudega, mille esitamine on suuromanike poolt pigem emotsionaalne kui õiguslik. Tõenäoliselt soovib suuromanik sellise käiguga oma endistele töötajatele lahkumise eest kohta kätte näidata ja neile emotsionaalselt survet avaldada. Eestis ei kehti pärisorjus ja töötajatel on õigus endale sobivat töökohta valida. Pereheitmine ei ole õigusvastane tegevus, seda on varem juhtunud ja juhtub ka tulevikus,” lausus Koch.

Eestis ei kehti pärisorjus ja töötajatel on õigus endale sobivat töökohta valida.

Advokaadi sõnul on töötajad valmis end esitatud nõude vastu kaitsma ja kaebavad suuromanike poolt hagi tagamiseks taotletud kohtumääruse edasi. “Suuromanike tänane käitumine on kõige ilmekam näide, miks need inimesed ettevõttest üldse lahkusid. Nõue on esitatud valimatult kõigi vastu ja tundub, et suuraktsionäril polnud seejuures isegi teadmist, kes tema heaks töötasid. Näiteks on saanud nõude ka töötaja, kes pärast 1-kuulist katseaega lahkus,” lausus Koch.

Via3L Spendition: töötajad on sinna mängu tõmmatud ja sellest on muidugi kahju

Via3L Speditioni liikme Meelis Saaresalu sõnul vastab kõik tõele. „Kohus on teinud oma järeldused ja me loodame, et õigus võidab,” märkis ta esialgses kommentaaris Ärilehele. Töötajate vastu hagi esitamist põhjendas ta sellega, et lahkunud inimestel on solidaarne vastutus.

„Me näeme ju seda reaalselt, et nad on kõigega kursis olnud. Me palusime ju suvel korduvalt, et võtke ühendust, tulge rääkige, milles asi on – keegi seda ei teinud. Pigem öeldi, et me ei taha teiega rääkida,” põhjendas Saaresalu. Logistikafirma juhatuse liige jääb kindlaks sellele, et töötajatega on manipuleeritud ja lubatud maad ja ilmad kokku. „Nad on sinna mängu kaasa tõmmatud ja sellest on kahju muidugi,” nentis ta.

Saaresalu jääb kindlaks, et mingit pereheitmist ei toimunud, ettevõte varastati tühjaks. „Ei olnud meil ka kuni selleajani, kui nad ära kadusid, ka ühtegi tüli ega probleemi. Tegemist oli lihtlabase vargusega ja eks me proovime sellest taastuda,” lausus Via3L Speditioni juhatuse liige. Saaresalu kinnitusel on tänaseks ettevõte suutnud juba osa töötajaid asendada. Ka on kliendid hakanud tagasi tulema.

„Muidugi me üritame päästa, mis päästa annab, loomulikult. Meil oli niivõrd suur ja edukas ettevõte, suure kliendibaasiga, mis ära kaaperdati. Väga paljud kliendid on meile tagasi tulnud – väga suur tänu neile selle eest – ja tuleb igapäevaselt. Eesti vabariigis õnneks ei tolereerita vargusi,” lausus ta.

Via3L Speditioni esindaja vandeadvokaat Lembit Tedder lisas, et lahkunud töötajate vastu on esitatud hagi nii rahalistes kui mitterahalistes nõuetes.

"Mitterahalised nõuded puudutavad eeskätt ärisaladuste õigustamata avaldamise ja kõlvatu konkurentsi osutamise lõpetamist. Rahalise nõude kogusumma on 6 503 000 eurot. Tegemist on kahjusummaga, mille tekitamine on üheselt tuvastatud sõltumatu audiitorbüroo Grant Thornton Baltic OÜ poolt," selgitas Tedder.

Tema sõnul on kohus nende hagi tagamiseks arestinud juba Nordic Spedition OÜ arvelduskontod enam kui 4 000 000 euro ulatuses, seadnud kohtulikud hüpoteegid hagiga kohtusse antud inimeste kinnisvarale ning arestinud ka nende osalused ettevõtetes selleks, et tagada hagi rahuldava kohtuotsuse täitmine.

"Hagi tagamata jätmisel võivad kostjad end varatuks muuta, märkis Tedder. Tema sõnul on sel suunal juba asutud tegutsema, nt võõrandades endaga seotud isikule sel suvel kinnisvara.

Tühjaks varastatud logistikafirma esindaja sõnul ei saa üle sellest, et tegemist on olnud räigelt ebaeetilise ja ebaseadusliku teoga. "Kohtumäärus ei saa siin kedagi üleliia üllatada isegi kui Nordic Spedition OÜ poolt meediasse pöördumisega sellist kuvandit soovitakse asjatult luua," sõnas Tedder.

Ettevõttest jäi alles vaid mööbel

Ärileht kirjutas juulis, et transpordi- ja logistikafirma Via3L Spedition süüdistab kahte endist juhatuse liiget ettevõttes toimunud ulatuslikus varguses, väites, et suur osa töötajaid lahkus päevapealt koos ettevõtte varaga. Endised juhatuse liikmed väidavad, et süüdistused ei vasta tõele.

"Minema on viidud praktiliselt kõik vajalik teenuse osutamiseks, mistõttu ei ole meil võimalik Teid hetkel kvaliteetselt teenindada. Võtame koheselt kasutusele võimalikud meetmed, et lahendada ülalnimetatud olukord ja sellega seoses Teile tekkinud ebameeldivused," kirjutas Via3L koostööpartneritele.

Via3L Speditoni uus juhatuse liige Meelis Saaresalu ütles, et tegemist on ilmselt Eesti viimaste aegade ühe suurema ettevõtte kaaperdamise katsega. "Katsega seetõttu, et omanikud loodavad ja tegutsevad selle nimel, et äri säilitada. Via3L Spedition OÜ on 20 miljoni eurose aastakäibe ja paari tuhande kliendiga ettevõtte, millest esmaspäevase seisuga oli omanike kontrolli all veidi kontorimööblit," kirjeldas ta.

Toona ütles Saaresalu veel pöördumises koostööpartneritele, et ühtegi tavatöötajat ei ole esialgu põhjust kahtlustada. "Meie arusaamine on täna selline, et neile on jagatud valeinformatsiooni ja nendega on manipuleeritud," lisas ta. Ometigi on nüüd alustatud tavatöötajate vastu kohtuteed.

Kantimises süüdistatud Elmar Maas ütles toona, et süüdistused tema ja Lauri Latti osas ei vasta tõele. "Tõsi on, et suur osa Via3L Speditioni töötajaid lahkusid eelmisel nädalal omal soovil ettevõttest ja töötavad tänaseks Nordic Spedition OÜ-s. Ettevõtte omanik ja juht on ettevõtja Erki Vään," sõnas Maas juulis.