Riigikontroll märgib Werolit puudutavas auditis, et firma nõukogu oli osaliselt teadlik ettevõtte majandusraskustesse viinud tehingutest, kuid juhatust ei ohjeldanud, kirjutab Postimees.

“Meie hinnangul olid tehingud vähemalt osaliselt teada, kuid nende ärahoidmiseks ei kasutatud kõiki meetmeid,” lausus riigikontrolli peakontrolör Olav Lüüs.

Rahul ei saa Lüüsi sõnul olla ka sellega, et nõukogu süüdistab kõiges vaid endist juhatuse esimeest, kuid ei ole uurinud teise juhatuse liikme Helmo Hainsoo rolli juhtunus. “Hainsool oli juhatuse otsuste osas samasugune vastutus nagu Aavikul ning osaliselt sõlmis rapsitehinguid ka tema,” rääkis Lüüs. “Tal oli ka ligipääs sõlmitud lepingutele.”

Sestap soovitab riigikontroll põllumajandusministeeriumil midagi ette võtta ka nõukoguga, kes ei suutnud juhatust piisavalt kontrollida ning on järelikult osaliselt süüdi firma raskustes.

Ester Tuiksoo kinnitusel on ministeeriumi tellitud õiguslik analüüs näidanud, et nõukogu talle seatud kohustusi rikkunud ei ole. “Nõukogu vastutust rapsitehingute eest saab tõstatada alles pärast seda, kui on selgunud juhatuse liikmete, sealhulgas härra Aaviku vastutuse alused ja ulatus,” lausus minister. “See kriminaalasi on praegu Lõuna ringkonnaprokuratuuris.”

Oma vastutust ei taha riigikontrollile saadetud kirjas tunnistada ka Weroli nõukogu esimees Raul Rosenberg, kelle kinnitusel sai nõukogu suurt kahju põhjustanud lepingutest teada alles pärast Aaviku ametist vabastamist. Praegu püüab nõukogu Aavikult tekkinud kahju ning talle lahkumisel makstud preemiat kätte saada, kuid kirjavahetusest kaugemale ei ole sellega jõutud.