Senine suurim takistus võrgumeedia massilise kasutuselevõtu ees on vajaminevate arvutite kõrge hind. Tegelikult piisaks enamikule potentsiaalsetele klientidele poes müüdava võimsa tööjaama asemel hoopis väiksemast ja odavamast masinast.

Käesoleva aasta jooksul on hulk olulisemaid arvuti- ja elektroonikafirmasid teatanud, et nad töötavad välja väikest ja odavat arvutit, mis sobib kasutamiseks ainult võrgus - odavuse huvides pole sellisesse võrguarvutisse isegi kettamehhanismi sisse ehitatud, kõik failid salvestatakse võrgu kaudu suurtes nn võrguserver-arvutites.

Osa selliseid arvuteid on oma kuvariga, osa kasutab kuvariks televiisorit - või kasutab kuvarit lisaks televiisorina, kuidas võtta.

Odavate interneti-arvutite suunas tegi avalöögi tarkvarafirma Oracle, kohe järgnes arvutifirma Sun.

Sun tutvustas teisipäeval oma esimest spetsiaalset võrguarvutit, võrgu-programmeerimiskeele Java kasutamisel baseeruvat arvutit JavaStation, planeeritud hinnaga 742 dollarit. Seda hinda peetakse aga koduarvutite turu jaoks liiga kõrgeks - Suni võrguarvutite perekond on ette nähtud pigem kontoris kasutamiseks. Oracle ja hulk televiisorifirmasid ongi juba alustanud odavate koduvõrguarvutite tootmist. Näiteks Acorn müüb oma toodet hinnaga 400 dollarit, RCA, AKAI ja FUNAI lubavad kevadeks hariliku televiisoriga komplektis töötavaid võrguarvuteid vastavalt 300, 349 ja 500 dollari eest.

Esialgu võrguarvuti ideed kui ohtlikku konkurenti naeruvääristanud tarkvarafirma Microsoft on nüüdseks oma suhtumist muutnud. Tõelise üllatusena teatas Microsoft äsja, et ka nemad kavatsevad hakata omaenda odavat võrguarvutit tootma. Erinevalt Microsofti tooteid vältivatest Suni ja Oracle võrguarvutitest hakkab Microsofti masin kasutama lihtsustatud Windowsi versiooni.

TANEL TAMMET