Mullu oktoobris välisministeeriumist pensionile läinud Jõerüüdil on suurosalus kirjastuses Tuum. See kirjastus on omaette nähtus Eesti kirjandusmaailmas. Seda sedastab Tuum ka oma veebikodus.

"Kirjastus Tuum asutati 19. oktoobril 1992. aastal, ehk üks aasta ja kaks kuud pärast Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamist ja neli kuud pärast Eesti oma raha kasutusele võtmist. Ehk siis dramaatilisel muudatuste ajal. Asutajateks oli väike rühm Eesti kirjanikke, tõlkijaid, kunstnikke ja nende sõpru. Kirjastuse omanikud on mitmed eesti kultuuritegelased.

Tuuma tunnusmärgiks on alati olnud kvaliteet, mitte kvantiteet. Avaldatud on ennekõike väärtkirjandust, rõhuasetusega tänapäeva eesti kirjandusel. Tuum peab avaldamiseks sobilike teoste valikus silmas nii uuenduslikkust kui ka nende olulisust eesti kirjanduse jaoks, eesmärgiks on kirjastada teoseid, mis jäävad eesti kirjanduse ajalukku püsima. Tuuma autorite hulgas on mitmeid eesti tippkirjanikke. Aga kirjastus on huvitatud ka noorte ja uute annete leidmisest.

Tuuma kirjastatud raamatud on pea alati äratanud kriitikute tähelepanu ja pälvinud mitmeid kirjandusauhindu. Paljusid avaldatud teostest on peetud aktuaalseks ja neile on pakutud olulisi kohti eesti kirjandusprotsessis. On väidetud, et kirjastusel Tuum on sümboolset võimu Eesti kirjandusväljal ja sellele väitele siinsed kirjastajad vastu vaidlema ei hakka," seisab kirjastuse koduleheküljel.

Viimati andis Tuum välja palju positiivseid arvustusi kogunud Armin Kõomägi teose "Lui Vutoon". 2014. aastal anti välja "Vanad vastuseta küsimused", "Ma olen elus", "Ilma", "Kuidas me kõik niimoodi läheme", "Väike terav nuga", "Oakesed kaunas", "Vilekoor ja teisi jutte" ja "Minu Mustamäe" teine trükk.

Kuna Tuum annab aastas välja vähe raamatuid - see-eest kuuluvad need väärtkirjanduse sekka -, siis on Tuum palunud Kultuurkapitalilt ka rahalist toetust. Seda on ka mõne tuhande euro kaupa saadud.

Kirjastus ei ole veel esitanud 2015. aasta aruannet, kuid 2014. aasta majandustulemustest selgub, et tolle aasta müügitulu oli 21 700 eurot, kahjumiks kujunes 2143 eurot. 2013. aastal oli ettevõtte käive 17 683 eurot, kahjum aga 7986 eurot.

Kirjastuse tegevjuhi palk oli 2014. aastal 13 333 brutoeurot aastas. Juhatuse liikmetele Anu Saluäärele, Piret Viiresele ja Teet Jõerüüdile palka ei makstud.