Kui praegused noored 60-ndate eluaastate lõppu jõuavad, käivad nad veel tööl ja muud variandid kõne alla ei tule. 69-aastaselt võib küll lõpuks pensionile minna, ent ka siis tasuks pigem tööl käia, sest keskmine pension moodustab riigi keskmisest netopalgast parimal juhul 40% ja sissetulekut suurendavad eri- või väljateenitud aastate pensionid on ammu kaotatud. Pole ka võimatu, et pensionile ei tohi minna enne 70-ndaid eluaastaid, sest selleks ajaks võib pensioniiga olla seotud keskmise eluea või rahvaarvuga.

Selline stsenaarium on tõenäoline juhul, kui riik arvestab soovitusi, mille eile avaldatud riigikontrolli audit pensionisüsteemi muutmiseks esitas. Ehkki riigikontrolli soovitused võib kokku võtta sõnadega pikendame ja kaotame, tuleb need muudatused lähiajal ära teha, sest seis on kõike muud kui lootustandev. Vastupidi, statistikat vaadates läheb asi aina hullemaks.

Loe edasi kuidas on võimalik, et eestlased juba 52-aastaselt pensionile lähevad, miks peaks riik kõik eripensionid ära kaotama ja kui vanaduspensionäre polegi kõige rohkem, kes siis peamiselt Eestis pensione saavad.