Pankur Indrek Neivelti arvamusfestivalil esitatud idee anda tulumaksuvabastus kogu miinimumpalga ehk 320 euro ulatuses leidis suurt vastukaja ka poliitikutelt. Neivelti pakkumisega ei ühinenud keegi.

Kõige tagasihoidlikuma pakkumise tegi Aivar Sõerd Reformierakonnast. Tema sõnul peaks ainuüksi inflatsiooni katmiseks tõstma miinimumi 10–15% võrra ehk kuni 165 euroni kuus. Maksuvabastuse määr on püsinud sama juba viis aastat ja viimaste aastate tarbijahinnaindeksi kasv on olnud keskmiselt 3–4% aastas. „Praeguse maksuvaba miinimumi tõstmine näiteks 10 euro võrra kuus oleks eelarvele täiendav kulu summas 16–17 miljonit eurot,” ütles Sõerd ja lisas, et katteallika leiab siis, kui miinimumi tõstmine on eelarve prioriteetide hulgas.

Tööandjate keskliit sooviks näha maksuvaba miinimumi tõstmist 20% võrra ehk 172 eurole. „Selle mõju eelarvele ei ole lihtne hinnata, aga ta oleks parem lahendus kui tulumaksu alandamine. Esiteks, ta on sotsiaalselt õiglasem ja tooks enam raha Eestis tarbimisse tagasi. Seega elavdaks majandust rohkem,” arvas liidu tegevjuht Toomas Tamsar.

Loe, kui palju on nõus miinimumi suurendama teised parteid.