Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) teatel saavad ühise majandustegevuse toetust taotleda ka aiandustootjad sarnaselt teiste põllumajandustootjatega. PRIA juhib tähelepanu ka sellele, et tänavu makstakse kogu ühistulise ettevõtluse toetuseks mõeldud toetussumma välja nimetatud toetusena. Järgmisel aastal on aiandustootjail eelarveliste vahendite olemasolul võimalik maksta ka aiandustootjate ühistegevuse toetust.

Ühise majandustegevuse toetust võib taotleda tulundusühistu, kui vähemalt viis selle liiget on põllumajandustootjad (sh aiandustootjad), kutselised kalurid või kalakasvatajad, teatas ETAle PRIA pressiesindaja Heli Raamets. Samas peab tulundusühistu üks tegevusala olema põllumajandussaaduste (sh aiandussaaduste) või kala turustamine, töötlemine või neist valmistatud toodete müük või põllumajandussaaduste (sh aiandussaaduste) tootmiseks või kalakasvatuseks vajaliku põhi- ja käibevara müümine.

Toetus on ette nähtud tulundusühistutele asutamis- ja halduskulude hüvitamiseks. Asutamiskuludest hüvitatakse äriplaani koostamiseks, tulundusühistu äriregistrisse kandmiseks, põhikirja koostamiseks ja turu-uuringute tegemiseks tehtud kulutusi. Halduskuludest hüvitatakse näiteks bürooruumide sisustuse ja infotehnoloogia ostmiseks tehtud kulutusi, raamatupidamisteenuse teenustasu, koolitustasusid, messidel ja näitustel osalemise tasu.

Ühise majandustegevuse toetuse taotlus koos lisadokumentidega tuleb PRIAle esitada hiljemalt 15. septembriks. Raamets on ETAle öelnud, et toetustaotluse võib viia nii PRIA maakondlikku büroosse kui PRIA Tartu kontorisse.

Taotlusvorme ja lisainfot saab PRIA keskusest või koduleheküljelt (http://www.pria.ee). Samas saab tutvuda ka toetuse maksmise korraga. Juuli alguses valitsuses heakskiidu saanud põllumajandustootjate ühise majandustegevuse toetuse eesmärk on soodustada põllumeeste, kutseliste kalurite ja kalakasvatajate ühistulist tegevust.

Põllumajandusministeerium alustas ühistulise ettevõtluse toetamist eelmisel aastal. Põllumajandusministeeriumi andmeil viis näiteks Eesti Mesinike Liit ühistulise toetuse abiga läbi meeturu uuringu ning Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu uuringu Eesti veisetõugude maksimaalse piimajõudluse väljaselgitamiseks, tulundusühistu Talukartul võttis kasutusele kartuli sorteerimise, puhastamise ja pakendamise liini.

Kokku toetas riik mullu ühist ettevõtlust 16 miljoni krooniga. Toetust said 21 tulundusühistut ja 21 mittetulundusühingut ühiskaubanduse, ühistulise piimatöötlemise, aianduse, mesinduse, marjakasvatuse ning teravilja- ja kartulikasvatuse valdkonnast. Samuti said toetust neli masinaühistut ning esmase töötlemisega tegelevad ühistud.