AMTELi tegevjuht Arno Sillat ütles, et kuna hindamisprotsess on põhjalik ja ajamahukas, planeeris liit hindamiskomisjonide võimekuseks umbes kümne firmat kuus. Suure huvi tõttu on tulnud tempot kiirendada.

Tunnustamisest võidavad liidu selgitusel kõik osapooled: kliendid saavad ostuprotsessi teostada usaldusväärse automüüja juures, ausatel müüjatel lihtsam leida kliente, riik saab teha põhjendatud ja mõistlikke valikud, keda kvalifitseerida riigihangetele, kellele väljastada proovinumbreid või anda muid ettevõtlust toetavaid ja arendavaid võimalusi.

"Analoogse, seadusega sätestatud seisukoha alimentide mittemaksjatele riiklike teenuste piiramise osas, võiks riik rakendada ka oma kohustusi mittetäitvate ja pettusele äri üles ehitanud ettevõtete suhtes," märkis Sillat.

Sillati kinnitusel on tunnustatud automüüjad korrektsed maksumaksjad ja usaldusväärsed partnerid automüügiprotsessis. "Umbes aasta jooksul peaksid praktiliselt kõik nendesse raamidesse mahtuvad ettevõtted saama tunnustatud ning tekkinud on nö valge nimekiri. Seejärel saab öelda: kui sind pole siin, siis on parem sinust eemale hoida," märkis Sillat.

Sellest, et AMTEL hakkab riigiametite toetusel ja heakskiidul väljastama kvaliteedimärki „Tunnustatud automüüja", mille eesmärgiks on abistada tarbijaid auto ostmisel turvaliste valikute tegemisel, teatas liit eelmise aasta novembris.

„Me näeme Tunnustatud automüüja kvaliteedisüsteemi rakendumisel paljusid võitjaid: eelkõige kliendid, kellel läheb oluliselt lihtsamaks müüjate vahel valiku tegemine, teiseks härrasmehelikult ja vastutustundlikult oma ettevõtteid pidavad automüüjad, kes hakkavad selgelt turul eristuma ning tegelikult ka eraisikutest autoomanikud - neil tuleb praegu tänu turul veel levinud näitajate võltsimisele ja varjamisele tihti müüa oma sõidukeid alla tegeliku hinna - "korrigeeritud" näitajatega autod on näiliselt paremad ja odavamad. Näen siin ka riigi edu - nö eelvalik on tehtud, usaldusväärsus tagatud - analoogiliselt ehitusettevõtetega võiksid vaid tunnustatud automüüjad osaleda riigihangetel, saada PROOV numbrimärke kasutada ja olla riigile muul viisil arvestatavateks partneriteks," rääkis Sillat kvaliteedimärgi eesmärkidest.