AS-i Küteks juhatuse liige Roland Tiik ja tootmisjuht Alik Novikas tunduvad 150 meetrit pikas tsehhis väga väikestena. Lae all tarib 75 tonnise tõstevõimega sildkraana parasjagu filtrite osi. Põrandal keevitatakse kokku metallilehti või lihvitakse pindu, kirjutab Harju Elu.

Alik Novikas räägib, et hiigelhoone ehitas Turbasse 1960ndate teisel poolel Energoremont. Viimasele kuulus ka samas kõrval asuv ajalooline Ellamaa elektrijaama hoone. "Energoremont hooldas ja korrastas alajaamade osi, kilpe ja trafosid. Tööd tehti kogu Nõukogude Liidule," teab Novikas.
Kui suur liit otsa sai, siis tuli tootmisele uus peremees. Tänaseks on omanik Viljandi Metall AS-i grupi ettevõte Küteks. Hooned on korrastatud, soetatud on uued tööpingid ning isegi arvutiga juhitavad keevitusseadmed. Tööd antakse 70 inimesele, kellest umbes pool on pärit Turbast või mujalt Nissi vallast.

Tegemist Küteksil praegu jätkub ning aasta lõpuni on tellimusi palju. Põhiturg on Norra, Soome ja Rootsi, kuhu valmistakse eritellimusega tooteid. Kuid Nissi vallas koostatud metallikonstruktsioone võib leida üle maailma.

Põnevatest töödest nimetavad mehed veel mitmeid Norra naftaplatvormide osi. Näiteks on koostatud nn fingerboard ehk toruladu. Praegu seisab tsehhi kõrval valmistoodangu platsil nn rotiauk ehk punast värvi 18 meetrit pikk teleskooptoru. "Nafta-, gaasi- ja muule tööstusele oleme läbi vahendajate saatnud detaile veel Tšiili, Kuveiti, Saudi Araabiasse, Lõuna-Koreasse, Singapuri, Ühendriikidesse, Kanadasse ja mitmele Euroopa Liidu riigile," loetlevad Tiik ja Novikas.