Järgneb ühispöördumisne:

Eesti on täna turismimaa. Meil on aastas üle nelja miljoni majutusega turisti ning Eesti sadamaid ja lennujaamu kasutab üle kümne miljoni inimese. Riigi ja turismiettevõtete viimase kahekümne viie aasta jooksul tehtud pingutused on olnud tulemuslikud.

Antud pöördumisele allakirjutanud liidud, mis esindavad üle 400 turismiga tegelevat ettevõtet ja organisatsiooni leiavad ühiselt, et uue valitsuskoalitsiooni kava tõsta majutusettevõtete käibemaksu 100% võrra on vastutustundetu ja läbi analüüsimata samm, mis halvab Eesti turismisektori. Jagame majutusasutuste ja neid ühendava Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu seisukohta, et ruumi pole ka järkjärguliseks käibemaksu tõusuks.

Turism on Eesti üks keskseid majandusvaldkondi, mis annab kümnendiku meie siseriiklikust rikkusest ning reisiteenuste eksport enam kui viiendiku teenuste ekspordist. Turismi kaudne mõju on oluliselt avaram – enamus tegevusvaldkondi puutub turismiga kaasnevate mõjudega kokku. Uuringute alusel sisaldab üks reisipakett keskmiselt 12 teenust.

Turismi valdkond on Eestis üks suuremaid tööandjaid. Seda eriti maapiirkondades ning keskmisest madalama sissetulekuga inimeste ja hooajatöötajate seas. Seega võimaliku maksumuudatuse tulemusel halveneb väga paljude inimeste elujärg, eelkõige kannatavad aga maapiirkondades väiksema sissetulekuga inimesed.

Muudatuste kavandamisel tuleb lähtuda piirkondlikust konkurentsist. Euroopas on vaid kolm riiki – Suurbritannia, Taani ja Slovakkia, kus majutusasutustele käibemaksu erisus puudub. Lisaks tuleb arvestada, et käesoleva aasta algus on toonud Eesti turismi heitlikud ajad ja kümnendikuni ulatuva languse, suurima kukkumise on teinud meie kaks olulisemat turgu – Soome ja Venemaa.

Kolmandik Riigikogu liikmetest moodustasid aprillis turismi toetusgrupi. Antud avaldusele allakirjutanud liidud tunnustavad käesolevaga toetusgrupi moodustamist ning loodavad, et vähemalt antud parlamendiliikmete toetus väljendub majutusettevõtete käibemaksu tõusu peatamises. Maksuerisuse kaotamise on välistanud enne Riigikogu valimisi tänane peaminister, oma taunivat hoiakut on peale valimisi väljendanud ettevõtlusminister ning maksutõusu on soovitanud ära jätta ka rahandusminister.

Eesti Maaturism MTÜ
Raili Mengel
tegevjuht

Eesti Turismifirmade Liit
Kristen Lahtein
peasekretär

Eesti Spaaliit
Aire Toffer
juhataja

Eesti Konverentsibüroo
Kadri Karu
tegevjuht