Kaebustest 63 on olnud seotud pakettreisidega, selgitas tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juht Hanna Turetski Päevaleht Online’le.
„Konkreetseid firmasid, kes on probleemsemad, välja tooma ei hakka, kuna kaebuste arv on sõltuvuses ka ettevõtte tegevuse aktiivsusest,“ lisas Turetski.

„Pärast meiepoolset tähelepanu juhtimist võimalikule õigusrikkumisele, on see kõrvaldatud, mistõttu ei ole olnud vajadust rakendada ühegi ettevõtte suhtes käesoleval aastal sanktsioone,“ lausus Turetski ja kinnitas, et üldjuhul on kaebealused ettevõtted olnud koostööaltid.

Viimasel ajal on osadel reisiettevõtetel olnud probleeme ka kindlustustagatistega.
Eilse seisuga ei olnud majandustegevuse registri (MTR) andmetel viiel reisiettevõtjal kehtivat kindlustustagatist.
Nendeks on Estair OÜ, kellel on uus tagatis olemas ja nüüdseks peaks ära saadetud olema ka registreeringu muutmise taotlus.
Medellin Live OÜ, mis peatab tegevuse uue tagatise saamiseni. Tuuliko Reisid OÜ ja Nordic Star Service OÜ kelle tagatised on aegunud, kuid ettevõtted muudavad tegevusalaliiki ning Saaremaa Reisibüroo OÜ, kelle tagatis on aegunud, kuid selle nädala lõpus saavad nad loodetavasti pangalt uue tagatise kinnituse.

Viimasel ajal on palju kõneainet pakkunud just reisifirmade kindlustustagatiste suurused ning teema on arutluse all olnud ka Eesti Turismifirmade Liidus.
„Meie pooldame reiskorraldajate ja non-IATA (rahvusvaheline lennupiletite süsteem - toim.) reisibüroode tagatise määra tõstmist, kuid teisalt tuleb tunnistada, et paljude väiksemate turuosaliste jaoks muudaks selline käik täna tegutsemise veelgi raskemaks,“ ütles Estravel AS turundus- ja kommunikatsioonijuht Mari-Liis Rüütsalu Päevaleht Online’le.
Hetkel on tema sõnul tagatise määra tõstmisest olulisem tagada piisav kontroll, et firmad tagatise summast kinni peaksid.
„Ennekõike on tagatis sisse seatud reisijate turvalisuse huvides – näiteks kui reisi ajal reisifirmaga midagi juhtub, siis pääsevad inimesed tagatise abil koju tagasi ja ka ettemaksud tulevaste reiside eest saaksid kaetud määratud tagatissummast,“ selgitas Rüütsalu lühidalt tagatise tähendust.



Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi andmetel on erinevate reisifirmade kindlustustagatiste suuruseks:

Germalo Reisid: 2,24 miljonit krooni
Toptours: 1,8 miljonit krooni
Berger Reisid: 300 000 krooni
Vares Reisid: 200 000 krooni
Novatours: 5,2 miljonit krooni
Estour: 1,5 miljonit krooni
Tez Tour: 5,2 miljonit
Travel In Tours: 500 000 krooni, kehtivus lõppes 02.08.(MKM-i andmetel 02.07.09)
Estravel: kaks kindlustust summades 1,0 miljonit ja 1,4 miljonit krooni
Amon Travel: 100 000 krooni, kehtivus lõppes 04.03.0