„See on kõigile häving. Varem on seda juba proovitud, aga õnneks tuli neile mõistus pähe ja see muudeti tagasi. Kui see nüüd uuesti kehtestatakse, siis ei tule siia enam keegi. Ütlen otse, Rõivas on loll," ütles FIE Madis Mõttus, kes peab Tartumaal Tähtvere vallas Kure Turismitalu.

Ta prognoosib, et 80% klientidest kaob. „Eks Tallinnasse jäävad alkoturistid alles, aga maapiirkondades on lool lõpp. Mõni üksik võib-olla satub siis veel siia," ütles ta.

Mõttus andis seejärel telefoni üle sõber Margo Pedajale, kes tal juhtumisi külas oli. Tegemist on Raplamaal Kehtna vallas asuva Varjula külalistemaja juhatuse liikmega.

„Võiks veelgi ju tõsta," ütles mees naljatledes, kuid muutus siis tõsiseks. „Tegelikult ajab see mind tigedaks. Tulin siia sõbrale külla, et vaadata, kuidas tal läheb. Nüüd näen, et kellelgi ei lähe selles sektoris hästi. Kliente on niikuinii vähemaks jäänud, nüüd keeratakse kraanid veel rohkem kinni," rääkis mees. Pedaja sõnul on olukord Raplamaal niigi kehv, turisti ei ole seal lihtsalt midagi teha.

Surma ei saa

Airi Tarvis on Saaremaal Kaarma vallas Jurna Turismitalu pidanud ligi 20 aastat. Temagi on näinud aega, mil  käibemaks oli 20% peal.

„Ära me ei sure, aga löök on see küll. Minu arust see ei ole õigustatud. Õnneks on Hotellide ja Restoranide Liit oma pöördumise teinud ja minu meelest olid seal väga head argumendid," ütles Tarvis.

Jurna Turismitalu peamised kliendid on soomlased, lätlased ja leedukad. Varem oli ka Venemaa kliente, aga juba ligi aasta aega ei ole sealt kedagi tulnud. „Nad tühistavad oma varasemaid broneeringuid, aga eks see ole ka mõistetav," leidis ta.

Airi Tarvis lisas, et ehk peaks selle teema kohta küsima noorematelt kolleegidelt, sest nemad abikaasaga plaanivad viie-kuue aasta pärast hakata otsi kokku tõmbama. Naine loodab, et nad saavad töötava ja populaarse turismitalu järeltulijatele edasi anda, kuid lapsed elavad välismaal ja peavad sealt enne tagasi tulema. „Kindel see ei ole, et nad huvitatud on, aga lootus jääb. Kui muud üle ei jää, siis müüme maha. Jälgige reklaame," ütles naine rõõmsalt.

Valgamaal Kaldavere Turismitaluski arvatakse, et käibemaksu tõus on kindlasti löök. „Külastatavus on niigi väike. Mida see täpsemalt endaga kaasa toob, seda ma ei oska öelda," ütles Andres Maisla.