Ungari ja välismaised investorid ostavad Budapestis kortereid, kus veel on hinnad madalamal kriisieelsest tipust ja teenivad soliidset tulu – isegi 20% tootlust, vahendab Bloomberg.

Investorid Viktor Balint ja Laszlo Katona ostsid 2012. aastal korteri 8,4 miljoni forindi ehk 30 000 dollari eest). Korter ehitati ümber kaheks ja kumbgi renditakse turistidele välja 30 eurot öö, mis teeb aastatootluseks 20%. Tänavu müüsid nad kinnisvara maha, teenides 120% kogutootluse.

„Lääne-Euroopast tulevad turistid ja naeravad meie üle, kuna korterit saab nii odavalt üürida,“ ütles Katona. „Ka meie naerame, teenides kasumit.“

Investorid võivad teenida Budapesti kesklinna korteri lühiajaliste välja üürimistega aastas 20% tootlust, kuid pikemaajalised rendilepingud annavad 5% tootlust,“ ütles CDC Ingatlani kinnisvaraagent Balazs Farkasvolgyi.

Globalpropertyguide.com hindas mullu arvestades renditootluseid, tehingukulusid ja regulatsioone Budapesti kinnisvara parimaks pikaajaliseks investeeringuks Euroopa 35 linna seas.

120 ruutmeetrise renoveeritud korteri keskmine hind linna keskosas maksis mullu 1528 eurot ruutmeetrist. Prahas olid hinnad topelt kõrged ja Londonis oli eluase 17 korda kallim.

Praegu kuuluvad Balintile ja Katonale 15 korterit. Mais lõpetasid ehitajad 13. piirkonnas 107 ruutmeetrise korteri renoveerimise, mis osteti 22,4 miljoni forindi eest. Korter ehitati ringi viieks korteriks, et seda rentida puhkajatele.