Kesk-Aasia suurim maagaasi tootja Türkmenistan toodab aastas 75 miljardit kuupmeetrit gaasi, millest on varem müünud Venemaale 50 miljardit kuupmeetrit ja Iraanile ainult 8 miljardit kuupmeetrit, kirjutas Reuters. Gaasi eksport Venemaale jäi aprillis lühikeseks ajaks pidama, kuna gaasitrassil toimus plahvatus.

Praegu on toru küll ära parandatud, kuid Venemaa soovib praegu endale paremaid gaasi ostutingimusi, kuna riiki on tabanud majandus langus ja gaasi nõudlus on vähenenud Euroopas, kuhu Venemaa Türkmenistani gaasi edasi müüb.

Et pääseda Venemaa lõa otsast, lubasid Türkmenistani võimud juulis hakata müüma senisest kaks korda rohkem gaasi Iraani, nii et aastas müüdav kogus küündiks 20 miljardi kuupmeetrini. Selleks otstarbeks hakatigi ehitama uut torujuhet. Türkmenistan pole teatanud, mis hinnaga Iraan gaasi ostma hakkab.

Täna kutsus Türkmenistani president Gurbanguly Berdimuhamedow oma Mahmoud Ahmadinejadi uue torujuhtme avamisele detsembris, teatas riigi ametlik uudistekanal.

Berdimuhamedow on mõni aeg tagasi kinnitanud ka seda, et hakkab müüma gaasi lääne poole plaanitava Nabucco torujuhtme kaudu.