Ettevõte Digitaalne Sputnik on orienteeritud kvaliteetsete erilahenduste tootmisele, mille klientuur jääb väljapoole Eesti piire. „Me ei suuda konkureerida Hiina masstoodanguga, seepärast näeme oma tulevikku filmitööstuse nišitoodetes,” ütleb Kaur Kallas. Siht on võetud eksporditurule.

Praegu töötab ettevõte välja LED-filmivalgustit, mis asendaks HMI-valgusti oma mitme eelisega. Näiteks ei lähe LED-valgusti nii kuumaks kui HMI, tema eluiga on 40 000 tundi (HMI pirni oma 2000), LED pole plahvatusohtlik ega kiirga UV-valgust. „Filmivalgustis kasutatavad lahendused on patenteerimisel, rohkem infot jagame siis, kui patendid käes,” lisab Kallas. Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, algab valgusti tootmine tänavuse aasta lõpus või järgmise alguses.

Digitaalne Sputnik on välja töötanud ka mobiilse 3D-kaamerasüsteemi, mida renditakse välja koos oma inimesega. „Digitaalne 3D on suhteliselt uus ala, seepärast otsustasime süsteemi koos oma tehnikuga rentida, et tagada klientidele hea kogemus,” selgitab Kallas. Lähitulevikus on kavas hakata müüma terviklikku 3D-kaamerasüsteemi professionaalsele filmitööstusele, mis pakub terviklahendust 3D-filmide salvestamisel.

Kolmanda lahendusena on Digitaalse Sputnik välja töötanud arhiivifilmi skänneri, mille eripäraks on filmi liigutamine rullikutega. See kindlustab filmi eriti hella käsitlemise. Kokkuvõtvalt: Digitaalse Sputniku toodang on suunatud professionaalsele filmitööstusele.
„Selline suunitlus on valitud põhjusel, et põhitegevusena pakkusime filmidele tehnilisi teenuseid. Väljatöötatud lahendused on sündinud kogemustest ja arusaamadest, et on võimalik pakkuda paremaid ja nutikamaid lahendusi, kui kaasata arendusse lisaks inseneridele ka töötavaid professionaale, kes hakkavad neid lahendusi igapäevaselt kasutama,” selgitab Kallas.

Selline lähenemine teeb arenduse pikemaks ja keerulisemaks, ent tagab ka käepärasema tulemuse. Vennad Kallased kasutavad maksimaalselt ära ka juba olemasolevaid automatiseeritud tööstuse lahendusi, et kokku hoida väljatöötamisele kuluvat aega ja raha.

Teiste tööstusharudega võrreldes on filmitööstuse mahud maailma mastaabis suhteliselt väikesed. Väikese Eesti firma jaoks on see turg aga rohkem kui piisav. „Filmitööstus erineb teistest suurtest tööstusharudest ka selle poolest, et premium-toote eest ollakse nõus maksma premium-hinda. Seega pole otsest ohtu Hiina masstootmise poolelt,” selgitab Kallas.
Filmitööstus on aga ka väga konservatiivne – uudse lahendusega on raske läbi lüüa. „Meid on palju aidanud töötamine kõrge profiiliga projektide heaks, sest kui meie lahendus on ennast tõestanud arvamusliidri käes, siis on seda edaspidi palju lihtsam müüa,” ütleb Kallas. Suurimaks komistuskiviks on tema meelest arusaam, et hea lahendus müüb endise. „Turundusel on väga suur osa lahenduse edukaks saamisel, sest kui keegi ei tea sinust ja sinu toodetest ning teenustest midagi, on väga raske neid edukalt müüa.”

Digitaalne Sputnik on LED-valgustite arendustööks tuge saanud ka EAS-ilt. Kultuuriministeerium on samuti nende tegevuse vastu huvi tundnud, et kujundada Eesti mainet kõrgtehnoloogiliste lahenduste loojana.
Tulevikus plaanivad vennad luua Eestisse filmitehnoloogia arenduskeskuse, kus saaks juba olemasolevaid lahendusi edasi arendada ja uusi huvitavaid lahendusi juurutada. „Eesti väiksus ja paindlikkus võimaldavad siin kiiremini ja efektiivsemalt tegutseda kui mujal,” peab Kaur Kallas seda eeliseks. Ent nende potentsiaalne turg jääb kindlasti Eestist väljapoole.

LOE VEEL:

Jaga
Kommentaarid