Valitsus tegi otsuse suurendada Eesti Energia aktsiakapitali ja anda ettevõttele üle 4,14 miljoni euro väärtusega Tootsi tuulepargi maad. Tuuletehnoloogia liidu hinnangul on otsuse näol tegemist avalikkuse eksitamisega, kuna tegelikult pannakse maa ilma konkursita arendamisega paika Eesti Energia investeering suurusega veerand miljardit eurot.

Eraettevõtted peavad arendustegevusteks maa omandama läbi konkursi, mis on aja- ja rahamahukam kui tänane valituse otsus anda maa hoonestusõigus konkursiväliselt. Sisuliselt aitab valituse otsus kaasa tuuleenergia turu monopoliseerimisele ja seab erakapitalil põhinevad ettevõtted ebaausatesse konkurentsitingimustesse.

Riigivara seadus sätestab, et tehes riigivaraga mis tahes toiminguid või tehinguid, peab riigivara valitseja juhinduma põhimõttest suurendada kasu ja vältida kahju, mis riik võib neist toimingutest või tehingutest saada. Rahandusministeeriumil on tegemata sõltumatu analüüs, mis hindaks otsuse mõjusid ja majandusliku kasu.

Liidu hinnangul tehti otsus eraldada Tootsi tuulepargi maad Eesti Energiale kiirustades ja kahetsusväärselt olukorras, mil meediaruum on hõivatud erinevate skandaalide poolt, mis ei võimalda teema laiemat käsitlemist.

Eesti Energia on koostanud tuulikute tarnimiseks ka hanke, mis välistab kodumaised tehnoloogia pakkujad, mille tõttu pole kohalikel tootjatel võimalik püstitada vajalikus mahus referentsparke, et alustada tehnoloogia eksportimist. See tähendab, et Eestisse jäävad loomata nii töökohad kui majandustegevusest tulenev tulu, vaid need tekivad sinna, kust tuulikud karbitootena ostetakse.

Tootsi tuulepargi maade eraldamine Eesti Energiale mõjutab oluliselt kogu Eesti tuuletööstust. Tegemist Sellest tulenevalt võib tegemist olla keelatud riigiabiga, mis võib kaasa tuua Euroopa komisjoni menetluse.

Eesti Energia kavandatav Tootsi tuulepark moodustab 54% kogu Eestis kavandatud tuuleparkide mahust. Seega mõjutab iga täiendav tuulepark oluliselt tuuleenergeetika toetuste mahu jaotuste erinevate tootjate vahel. Eriti olukorras, kus riik on takistatud Ida-Virumaal tuuleparkide rajamist.

Tuuletehnoloogia liit pöördus Tootsi tuulepargi maarde eraldamise küsimuses konkurentsiametisse.

Rahandusministeeriumi hinnangul ei ole aga Tootsi tuulepargiks vajaliku maa võõrandamine mitterahalise sissemakse riigiabi.

"Väljakujunenud Euroopa Kohtu kohtupraktika kohaselt ei kujuta äriühingute aktsiakapitali raha/vara paigutamine majandusliku eelise andmist, kui see toimub tingimustel, mis oleksid vastuvõetavad tavapärastes turumajanduse tingimustes tegutsevatele erainvestoritele. Riik ei anna seda vara tasuta, vaid saab vastu aktsiad (samuti riigivara) ning ootab sellelt turuinvestoritega sarnast tootlust.

Mitterahalist sissemakset on hinnanud sõltumatud eksperdid ning ekspertide hinnangu on omakorda kinnitanud audiitor.
Rahandusministeerium tugineb riigivarasedusele ja Euroopa Komisjoni teatisele „Komisjoni teatis riigiabi mõiste kohta EL toimimise lepingu artikli 107 lõike 1 tähenduses“, mille järgi maa väärtuse hindamisel on sobiv sõltumatu eksperdi teostatud hindamine turuväärtuse kindlaksnääramisest üldtunnustatud turunäitajate ja hindamisstandardite alusel.

Euroopa Liidu õiguskord on neutraalne omandi õigusliku režiimi suhtes ja ei piira liikmesriikide õigust tegutseda ettevõtjana," väidab rahandusministeeriumi esindaja.