Kui olete üle 62 aasta vana, on teie võimalused saada vähemalt miljoni dollari suurune netovara (summa, kus varadest on võlad maha arvestatud-toim.) suhteliselt head- 1:7.

Kui aga olete alla 40-aastane, siis on šansid suhteliselt madalad, vaid 1:55, kirjutab Washington Post.

Viimase 25 aastaga on vanemate inimeste miljonäriks saamise võimalused veidi paranenud, kuid noorte jaoks on need oluliselt halvenenud.

Sellisele järeldusele jõudsid St. Louisi Föderaalreservi majapidamiste finantsstabiilsuse keskuse analüütikud. See tähendabki varanduslikku lõhet, millest väga vähesed on valmis rääkima - lõhe noorte ja vanade vahel.

1989.-2013. aasta vahel 40 000 pere seas läbiviidud uuringus vaadeldi, kuivõrd suurt rolli mängib inimese vanus selles, milline on tema sissetulek ning kui palju rikkust ta suudab koguda.

Üks olulisemaid järeldusi, milleni uuringus jõuti on, et inimese sissetulek ja rikkus järgib nende eluajal kindlat mustrit.

Noored (alla 40 aastased) ei ole töötanud väga pikalt ning seega ei ole neil ka võimalust palju säästa. Lisaks tuleb neil investeerida haridusse ning elamispinna ostu. Keskealistel (40-61 aastased) on töötanud juba piisavalt pikalt, et nende rikkus saaks hakata järsult akumuleeruma. Ning vanemad inimesed (alates 62. eluaastast) hakkavad oma vara kasutama, et pensipõlve finantseerida.

Rikkuse kogumises mängib olulist rolli ka sünniaeg. Selle ajaloolise jackpoti võitjad on aastatel 1930-1945 sündinud.

Uuringu tulemuste kokkuvõtteks märgib Washington Post, et noored on olnud alati vaesed, kuid tänapäeva noored inimesed on vaesemad kui eales varem.

Vaid 25 aastaga on vanemate ning noorte rikkuse vahe oluliselt kasvanud, kui 1989. aastal ületas vanemaealiste perede mediaanrikkus noorte perede oma 7,6 korda, siis 2013. aastal oli see laienenud 14,7-kordseks.