Ühe nädalaga on hiljuti avatud portaali kaudu esitatud juba üle 700 uue e-residentsuse taotlemise avaldust.

„Uus taotluskeskkond on käivitunud väga hästi, taotluseid on tulnud ootamatult palju ja välismeedia huvi on olnud rõõmustavalt suur. Hea uudis on ka see, et seniste e-residentide poolt on loodud juba ligi 50 uut äriettevõtet," ütles programmijuht Kaspar Korjus.

19. mai seisuga oli kokku ligi 1900 e-Residendi 73 maailma riigist, kes osalesid testperioodil, mil taotlemiseks tuli külastada Eesti politseid kahel korral.

Rohkem kui üle poole e-residentidest on naaberriikidest: Soomest (33 protsenti), Venemaalt (14), Ukrainast (6), Lätist (5) ja USAst (4), kellele järgnevad väikese vahega Saksamaa, Ühendkuningriik, Leedu ja Itaalia. Enam kui 18 000 potentsiaalset e-residenti on tellinud programmi infokirja.

Enne 13. maid oli e-residentsuse taotlemise portaal kinnises testfaasis, kus katsetati põhjalikult portaali turvalisust ja kasutatavust. Nüüd käivitus avalik portaal, kus igaüks maailmas võib taotleda e-Residentsust – taotlus tuleb täita portaalis e-resident.gov.ee ning politsei- ja piirivalveameti positiivse otsuse puhul saab taotleja e-residendi digi-ID kätte ühest 38 Eesti välisesindusest.

Programmi arendamine jätkub ja mõned ettevõtte elektroonilise asutamise etapid, nagu näiteks pangakonto avamine, eeldavad käiku Eestisse

Eesti on maailma esimene riik, mis pakub e-residentsust – piiriülene digitaalne identiteet on saadaval igaühele, kel on soov luua ja juhtida asukohast sõltumatut ettevõtet läbi veebi.

e-residentsus pakub kõigile, kel on Eestiga ettevõtlus- või muud sidemed, võimalust kasutada Eesti e-teenuseid. Eesti e-residendid võivad asutada interneti kaudu ettevõtte, teha e-panganduse tehinguid, saada ligipääsu rahvusvahelistele makseteenuste pakkujatele, esitada tuludeklaratsiooni elektrooniliselt, kaugjuhtida ettevõtet ning digitaalselt allkirjastada dokumente ja lepinguid.

e-residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba. e-residendi digi-ID ei ole füüsiline isikut tõendav või reisidokument ja sellel