"Üle Eesti läbi viidud keskkonnateemalised õpitoad pealkirja all “Keskkonnasõbralik korteriühistu” tõid kokku nutikaid praktikaid ja lahendusi murekohtadele, mis üle Eesti sarnased," rääkis Eesti korteriühistute liidu juhatuse liige Andres Jaadla liidu teates.

"Suur osa ühistuid peab võitlust nn salaprügistajatega, kes oma jäätmed suurte kortermajade konteineritesse sokutavad," tõi ta välja mõned olulisemad probleemid, mis õpitubades kõne alla tulid.

Jäätmekäitlus on oluline teema nii keskkonnasõbralikkuse kui ka kokkuhoiu poole pealt, selgitas Jaadla.

"Jäätmete vedu ja ladestamine on tavalised teenused, mille eest tuleb maksta. Kuid näiteks pakendeid muust prügist eraldades on võimalik igapäevased kulusid vähendada, sest pakendeid saab ära anda tasuta," sõnas ta.

Liit on välja andnud ka infolehe, mis kutsub ühistute liikmeid keskkonda hoidma.

"Tuletame inimestele meelde, et näiteks kõige odavam energia on see, mida me ei kasuta, et maja oleks kõige parem renoveerida terviklikult ja spetsialistide abiga, et veesäästule ja leketele tuleks tähelepanu pöörata, et jäätmeid võiks sorteerida jne - paljud keskkonnasõbralikkuse põhitõed on inimestele küll tuttavad, ent vajavad aeg-ajalt meeldetuletamist," leidis Jaadla.

Samuti võiks tema hinnangul ühendada jõud naaberühistutega ja teha koostööd kohaliku omavalitsusega, et hoolitseda majadevaheliste alade heakorra eest, planeerida parkimisala või haljasalasid.