„Peamiseks hoovaks Venemaa mõjutamisel on majanduslikud piirangud. Neid on juba ka rakendatud. Ma arvan, et USA hetkel tehtuga ei piirdu ja surve Venemaa juhtkonnale saab olema piisavalt tugev,“ ütles ekspert.

Kõige valusamaks löögiks oleks Venemaa jaoks muidugi see, kui Euroopa riigid loobuksid vene toorainest ja energiakandjatest, kuid seda saaks teha ainul järk-järgult.

„See on väga tõsine samm, mis tuleb väga hästi ette planeerida ja on vaja teada, millega need asendada. Seetõttu liigub EL oma sanktsioonidega praegu aeglasemas tempos kui USA. Kuid oluline on, et nad liiguvad samas suunas. Rakendatakse uusi sanktsioone, mille mõju järjest suureneb ja lööb Venemaa majandust väga valusalt,“ rääkis analüütik.

Ta lisas, et Venemaa tegi oma majanduse hävitamisega ise algust, okupeerides Krimmi, mis tõi endaga kaasa sanktsioonide kehtestamise.

„Kõik see hirmutas turge ja mõjutas börsi, rubla nõrgenes. Vene võimud alahindasid Lääne meetmeid, kuid nüüd on nende mõjud juba selgelt näha. Jah, Kremli poolt on rakendatud sümmeetrilisi sanktsioone, kuid neid pole sümmeetrilist mõju,“ selgitas Gorbatš.

USA koostas „musta nimekirja“ isikutest, kes on seotud Krimmi annekteerimisega. Seda nimekirja laiendati pärast Krimmi referendumit. Sinna kuuluvad mitmed Vene oligarhid ja ka pank Rossija, mida nimetatakse ka Putini ihupangaks.
Vastuseks USA sammule koostas ka Venemaa „musta nimekirja“ ameerika ametnikest, kelle suhtes rakendatakse piiranguid.
Ka EL pikendas „musta nimekirja“, mille alusel külmutati isikute vara ja seati sissesõidu keeld.