„Kell 17.55 Kiievi aja järgi sai Ukraina gaasitranspordisüsteemi operaator Ukrtransgaz Ungari gaasitranspordisüsteemi operaatorilt FGSZ e-postiga kirja gaasi saatmise peatamise kohta alates kella 19.00-st tehnilistel põhjustel „kuni edaspidise teadaandeni“,“ öeldakse Naftogazi ööl vastu reedet avaldatud teates Interfax-Ukraina vahendusel.

„Peatamine toimus mõni päev pärast Gazpromi esindajate visiiti Ungarisse ja mõni tund enne Ukraina-Venemaa-Euroopa Liidu kolmepoolsete läbirääkimiste järgmist vooru,“ lisas Ukraina gaasifirma.

Naftogaz Ukrainõ arvates võtsid Ungari võimud selle otsuse vastu pärat Milleri ja Ungari peaministri Viktor Orbáni kohtumist, mis leidis aset 22. septembril.

Naftogaz rõhutab, et gaasi saatmise peatamine oli ootamatu ja arusaamatu, sest Ukrtransgazi ja FGSZ-i vahel kehtib leping, mis reguleerib gaasivoogu Ukraina ja Ungari vahel mõlemates suundades.

„FGSZ ei suutnud esitada mingisugust täiendavat informatsiooni katkestuse põhjuste ega kestvuse kohta ei Ukrtransgazile ega Naftogazile,“ öeldakse Naftogazi teates.

Naftogaz tuletab meelde, et tal on lepingud Lääne-Euroopa erafirmadega gaasi saatmiseks Ukrainasse läbi Ungari, ning kutsub FGSZ-i üles lepingutingimusi ja Euroopa Liidu seadusandlust järgima, sest Ungari operaatori selline otsus läheb vastuollu Euroopa Liidu ühtse energiaturu aluspõhimõtetega.

FGSZ teatas reede hommikul, et peatas gaasi saatmise Ukrainasse riigisisese gaasivajaduse suurenemise tõttu.

FGSZ-i teatel suurenes alates reedest märkimisväärselt nõudmine Ungarisse saabuva gaasi järele ning Ungari gaasitranspordisüsteemi täiemahulise ja ohutu töö tagamiseks profileeriti Beregdaróci gaasitranspordi marsruut ümber riiki sisenevatele gaasivoogudele.

FGSZ teatas veel, et 2013. aasta märtsis organiseeritud Ukrainasse saadetava gaasi läbilaskevõime 16,8 miljonit kuupmeetrit ööpäevas ei ole garanteeritud.