Tasub vaid jalutada veidi eemale Lääne-Ukraina külakesest Kukhitska Volya, kui maad võtab mudaste aukude ja ümberkukkunud puudega maastik – tõeline kuumaastik, kirjutab Bloomberg.

Kohalikud kutsuvad ala Klondike’iks, kus sajad mehed ja naised kaevandavad illegaalselt merevaiku. Pumbatava vee abil lõhutakse pinnast, eemaldatakse muld ja vahetevahel avastatakse meekarva kivikesi. Levib jutt, et tundmatu auto tuleb. Töötajad laadivad varustuse veokitele ja vähem kui viie minuti pärast on piirkonnas vaikus.

Ukraina geoloogiakomitee andmetel on riigi lääneosa metsade alla kuni 15 000 tonni merevaiku. Mingit korrapidamist ei ole ja salakaevurite sõnul on kohalikud ametnikud korrumpeerunud. Võimude sõnul läheb ebaseaduslik merevaigukaubandus aastas maksma maksmata maksude näol sadu miljoneid dollareid rääkimata keskkonnakahjust.

„Maa on hävitatud,“ ütles geoloogiakomitee juht Mykhaylo Boyarkin. „Keegi ei soovi sinna enam investeerida.“

Hiljutised kokkupõrked kaevurite ja politsei vahel sundisid president Petro Porošenkot saatma äritsemist piirama eriväed. Kuid enamus „kaevanduste“ juurde pääseb mudasid teid mööda ning tähelepanelikud kohalikud löövad kohe tundmatuid nähes lokku. Sellistes oludes on politseil vähe teha.

Kohalike sõnul on see ainus elatis, mis aitab elus olla. 45-aastane endine lasteaiakasvataja Svitlana on töötanud Klondikeses juba üle aasta. 1200 grivna ehk 48 dollariline kuupalk ei jätnud talle muud võimalust.

„Ma võin siin teenida selle raha ühe päevaga,“ ütles ta. Kuigi mudaaugus ukerdamine on hirmus, ei kavatse ta vanale töökohale tagasi minna.

„Riik ei hooli meist, seetõttu peame ise enda eest hoolitsema,“ lausus ta. Tema sõnul pakub politseid 12 tunnist „kaitset“, mille raames ei lubata kellegi neid segada 500 dollari eest pumba kohta.

Merevaiguäri on õitsenud juba kolm aastat, kuna Hiina eksport on kasvanud. Merevaigu hind on viiekordistunud, ulatudes 5000 dollarini naelast. Ostjad ostavad kivikesi kaevandajate kodudes.

„Igasugused tulevad siia – Kiievist, Poolast, isegi Hiinast,“ ütles kaevur Ihor.