Reitinguagentuur Standard & Poor’s langetas Ukraina riigi krediidireitingu tasemele CCC+. See on hullem kui rämps, see on rämpsude rämps. Kõige madalam reiting terves Euroopas.

Eile langetas Standard & Poor’s ka Läti krediidireitingut BB+ peale. Ka see on rämpsvõlakirja tase, kuid Ukrainast siiski mitu astet kõrgemal. Leedu reiting on BBB+ ja Eestil A.

Standard & Poor’s hinnagul on Ukraina puhul kõige suuremaks riskifaktoriks võime ellu viia IMF poolt etteseatud reforme. Ukraina sõlmis novembris Rahvusvahelise valuutafondiga laenulepingu 16,4 miljardi dollari peale. Sisepoliitline tüli aga ähvardab vajalike reformide jõustamist.

Uudisteagentuur Bloomberg kirjutab, et Ukraina võlgade kindlustamine on kallim kui üheksi teises maailma riigis. Laenude kindlustamise hind on peamine näitaja, millega investorid näitavad kas nad usuvad või ei usu, et riik suudab oma laene tagasi maksta. Mida kallim on kindlustamise hind, seda vähem usutakse.

Krediidireiting näitab seda, kui tõenäoliselt võlakirjade väljaandja võetud kohustusi täidab ehk kui tõenäoliselt saab riigile või ettevõttele võlakirju ostes laenu andnud isik oma raha lubatud ajal tagasi.

Standard & Poor'si reitingutest kuuluvad investeerimisklassi AAA (parima kvaliteediga laenuvõtjad, kellest suur osa on riigid), AA, A (laenuvõtja majanduslik olukord võib mõjutada finantse) ning BBB (parasjagu rahuldava tasemega keskmise klassi laenuvõtjad).

Agentuuri hinnangul investeerimiseks sobimatutele võlakirjadele ehk rämpsvõlakirjadele antavatest reitingutest on kõrgemad BB (vastuvõtlikum majanduslikele muutustele kui sellest pulk kõrgema reitingu saanud laenuvõtjad), B (finantssituatsioon on märgatavalt muutlik), CCC (parasjagu väga haavatav ning sõltuv soodsatest majandustingimustest, et võetud kohustusi täita), CC ja C. Reiting D näitab, et laenuvõtja on ennast kuulutanud kohustuste täitmisel maksevõimetuks ning S&P hinnangul teeb seda suurema osa või kõigi kohustuste puhul.