Ehkki Ukrainas on seis täna väga hapu, ei ole olukord päris lootusetu. Tehased asuvad neil küll konfliktitsoonis, kuid sellest kaugel asuv IT-tööstus on tegemas kõrget lendu. Kiievis asuva riskikapitalifirma  juht Jevgeni Sõsojev ütles Forbesile, et tema näeb IT-s Ukraina uut renessanssi. See kõlab hullumeelelt, aga sel võib tõepõhi all olla.

Kui vaadata tänaseid Start-upi keskusi, siis on neil nii mõndagi ühist. Kõikides paikades on tugevad ülikoolid, kust väljuvad tehnoloogia-talendid. Neil on olemas ka loomeinimestele väga olulised aspektid nagu tolerantne keskkond, suur hulk kunstigaleriisid, muusika kuulamise paiku ning avant garde kohvikuid.

Kõik, kes on Ukraina tehnoloogiasektoriga kursis, teavad, et Kiievis  on kõike eelmainitut lademetes. See on juba täna väga edukas allhankekeskus. Kiiev on lõbus koht, kus on palju kultuuri, aga mis peamine, see on tolerantne ja kutsuv.

On aga üks aspekt, mida Kiievil siiani ei ole. Igal võimsal tehnoloogia-keskusel peab olema katalüsaator, üks ettevõte, mis on nii võimas, et paneb kogu piirkonna kihama. Silicon Valleys oli selleks Hewlett Packard, Tel-Avivil ICQ ning New Yorgis Doubleclick. Ukrainast ei ole siiani tulnud ühtegi sellist start-up'i, see võib aga peagi muutuda.

Sõsojevi hinnangul on Ukraina tehnoloogiasektori väärtus umbes 5 miljardit dollarit. Sektor on jaotunud laias laastus neljaks. Esimene on allhanked, mis on enim arenenud ja siin töötab 500 firmas ligi 50 000 inseneri. Teine grupp on veel väike, kuid kasvav arenduskeskuste grupp. Nende meelitamisel on aktiivne ka Eesti.

Kolmas grupp on e-kaubandus, mis lõikab kasu sellest, et Ukrainas on suhteliselt kehvalt arenenud jaekaubandussektor. E-poodlemine on siin saanud viimasel ajal väga kõvasti tuult tiibadesse ning Sõsojevi hinnangul on turu suurus täna umbes 2 miljardit dollarit.

Sõsojev näeb aga suurimat potentsiaali ning kasvu riigi enda ettevõtetes, kes disainivad, ehitavad ja turustavad enda tooteid. Ta tõi välja kuus tegijat, kel on potentsiaali kasvada miljadi dollari ärideks. Seda viie järgmise aasta jooksul. Nendeks on Paymentwall, Grammarly, bmp online, InvisibleCRM, Depositphotos ja Jooble.

Praegu on idufirmadel siin keeruline, sest juurdepääs kapitalile on raskendatud. Kui aga uksed peaks avanema, siis võib näha imesid.

Ukraina idufirmad on leidnud mooduse, kuidas siiski kiiresti kasvada. Nimelt on nad siirdunud kiiresti välisturgudele. Grammarly pakub korrektuuri-teenust inglisekeelsetele riikidele. Jooble on tööotsinguportaal, mis tegutseb 59 riigis. Ehkki tegutsetakse Ukrainas, asutakse juriidiliselt mõnes teises riigis.

See teeb Ukraina start-up'id tugevaks, sest neil ei ole kohe olemas piima jõgesid ja pudrumägesid, nagu näiteks Ameerika idufirmadel. Nad peavad ise targalt tegutsema, et ellu jääda.

Lisame siia kõrge tasemega ja  madalamate palkadega tööjõu ja selle, et Euroopa-meelsed parteid said viimastel valimistel suure enamuse ning pilt tundub hoopis positiivsem. Konfliktitsoonid Donetsk ja Lugansk jäävad tehnoloogiakeskustest Kiievist, Kharkivist ja Zaporizhiast kaugele.

Ukraina on siiski sügavalt korruptiivne riik ning siin on väga keeruline äri ajada. On vaja suuri reforme, et majandus õigetele rööbastele suunata.

Ees on väga raske tee, kuid oluline on, et Ukraina on üks Euroopa suurimaid ja haritumaid riike. Siin on suurepärane talentide ja taristu baas. Neil on väga keeruline saada järgmiseks tehnoloogia-mekaks, aga selle vastu ei tasuks ka panustada.