Ukraina maagaasipuudus tuleb täpselt sel ajal kui Euroopas teeb külmalaine tõttu gaasitarbimine tipu ning Ukrainas on tugevad lumasajud ja õhus miinuskraadid.

Nasalyk ütles, et kuna Venemaa ei varusta riiki maagaasiga, on tekkinud maagaasipuudus mis ulatub kuni 20 miljoni kuupmeetrini ööpäevas. Elektrijaamade küttevahetus aitab säästa umbes 15 miljonit kuupmeetrit maagaasi ööpäevas, kirjutab Reuters Kiievist.

Energeetikaminister palus kohalikel omavalitsustel jätta ära koolitunnid koolides ja loengud ülikoolides ning sulgeda lasteaiad kuni 6. märtsini.

Maagaasipuudus ulatub kuni kümnendikuni Ukraina ööpäevasest 200 miljoni kuupmeetrisest tarbimisest.

Neljapäeval teatas Venemaa gaasiekspordimonopol Gazprom, et nad tagastasid Ukrainale maagaasi eest tehtud ettemaksu ja ei hakka maagaasi enne tarnima kui pole täidetud senised kokkulepped. Ukraina teatas, et nõuab kahjutasu.

Antud tüli on värskeim pikaajalisest õiguslikust vaidlusest, mis on poliitiliste pingete kaastoode alates sellest kui Venemaa okupeeris ja annekteeris 2014. aastal Krimmi ning hakkas toetama Ida-Ukrainas separatiste.

Kolmapäeval langetas rahvusvaheline abritraažikohus otsuse, mille kohaselt peab Gazprom maksma Ukraina Naftogazile 2,56 miljardit dollarit. Ukrainas tervitati kohtulahendit kui suurvõitu Naftogazile. Gazprom teatas, et nad ei nõustu kohtulahendiga.