Berliinis toimus esmaspäeval Venemaa, Ukraina ja Euroopa Komisjoni vahel gaasiteemaliste läbirääkimiste teine raund. Venemaa poolt võttis sellest osa energeetikaminister Aleksander Novak, Ukrainast Ülemraada ametisse nimetatud energeetika- ja söetööstuseminister Juri Prodan ning Euroopa Komisjoni esindas Günther Oettinger.

Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger kutsus pärast kohtumist ühe Saksa raadiojaama otse-eetris Ukrainat üles kustutama gaasivõlga Venemaa ees.

Šlapak vastas Venemaa võlanõudele nüüd omapoolsete tingimustega.

Vene energeetikaminister Aleksander Novak märkis, et Venemaa on valmis jätkama hinnaläbirääkimisi gaasi tulevase hinna suhtes, kui Ukraina tasub osa võlast reedeks. Ta kordas seejuures Venemaa varasemalt esitatud seisukohta, et kindlasti ei saa juttu olla hinnavalemi muutmisest, arutada saab vaid võimalikke hinnaalandusi.

Gazpromi juht Aleksei Miller ütles intervjuus telekanalile Rossija 24, et Ukraina on nõustunud arutama gaasivõla osalist tasumist selleks reedeks, kuid risk, et kokkuleppele ei jõuta, on endiselt õhus. Jutt käib 2 miljardist dollarist.

„Me oleme valmis maksma pärast seda, kui Venemaa kinnitab gaasitarnete uued hinnad. Aga praegu pakutav kokkulepe stiilis „teie makske praegu, ja pärast hakkame rääkima“, meid ei rahulda,“ teatas Šlapak täna, lisades et Venemaa peab garanteerima Ukrainale gaasi hinna 268,5 dollarit tuhande kuupmeetri gaasi eest, nagu see oli varem.

„Kui seda kokkulepet ei sünni, siis reedeks me midagi ei maksa,“ ütles Šlapak. Minister lisas, et Ukrainal on piisavalt valuutareserve, et see makse teha.