Mittetulundusühing Living for Tomorrow aitab inimkaubanduse ohvreid. Viimastel aastatel on neist saanud viimane õlekõrs, millest saab haarata Eestis töötav ekspluateeritud välistööjõud. MTÜ esindaja Sirle Blumberg kirjeldab võõrtööjõu ekspluateerimise skeemi ja toob esile põhjused, miks ärakasutatud töötajail jäävad oma õigused isegi vajalike kanalite kaudu kaitsmata. Ärileht kirjutas ka eile Ukrainast pärit töötajate masendavast olukorrast Eestis. 

Probleem algab koos tööga

Blumbergi sõnul käivitub skeem kohe, kui töötaja töökohale tuleb. Võõrtöölised on enne saanud politsei- ja piirivalveametilt kõik vajalikud load ja lühiajalise töötamise registreeringu. Kui nad töökohta tulevad, hakatakse nendega skeemitama: tööandja on kohustatud nendega töölepingu sõlmima, aga ei tee seda enne, kui tuleb kontroll või töötajad kaebavad. Seejärel tehakse kiiresti eestikeelsed töölepingud, mille tõlkimisest keeldutakse või selgitatakse sisu pinnapealselt. Palka makstakse sularahas ja pangaarvele midagi ei kanta.

Pole palgalehti ega töögraafikuid ja allkirju kuhugi ei anta. Üldjuhul makstakse esimese kuu töötasu enam-vähem välja, aga siis hakatakse venitama.