Anastasia Tšumak on loonud Kiivi Ikea-oaasi. Ta lõi veebilehepõhise tellimuskeskkonna. Kauba ostab ta Ikea poodidest Poolas ja toimetab tellitud kraami kätte.

„Mida ostjad soovivad, mida on lihtne tellida ja mida Poolast saab tarnida,“ rääkis 27-aastane kvaliteedijuht Tšumak, kes ei piirdu vaid Ikea kauba Ukrainasse edasimüügiga, kirjutab Bloomberg.

Ukrainas on tekkinud tosinkond ettevõtjat, kes müüvad Ukrainas edasi kõike alates Ikea mööblist kuni C&A rõivasteni. Võitlus Ida-Ukrainas ja bütsantslik bürokraatia hoiavad Lääne ettevõtteid suurest turust eemal.

„Ukraina tuleviku suhtes valitseb tohutu ebaselgus,“ ütles Capital Economicsi analüütik Liza Ermolenko. „Me ei tea sedagi, kas praegune valitsus on veel tuleval aastal võimul. Suurettevõtetel on tõesti riskantne alustada suuremahuliste investeeringutega.“

Ikeal ei ole hetkel Ukrainas poe avamise plaani, kuid turgu jälgitakse, teatas ettevõte Bloombergi päringule.

„Me rõõmustame, et Ukrainas on Ikea toodete vastu suur huvi,“ ütles ta täpsustamata, kas ta toetab või on vastu ilma õigusteta IKEA logo ja nime all kauba edasimüümisega.

„Kui midagi on tarvis, saab selle Ikeast lihtsamini,“ ütles Tšumak. „Kiievi poed on rämpsu täis. Ma vihkan sellist kraami müüvaid poode. Nende asemel peaks olema Ikea.“